- Krig är tillbaka i politiken, säger Janne Taalas, vd för fredsinstitutet CMI sedan våren 2021. Foto: Tommy Pohjola

Janne Taalas har två budskap. Det ena är att krig är tillbaka som ett sätt att lösa politiska tvister. Det andra är att Finland är så tryggt det kan vara.

Den före detta ambassadören Janne Taalas har bred erfarenhet av förhandlingar och det är också därför som han i dag är vd för CMI, Martti Ahtisaaris fredsorganisation. På onsdagen besökte han Sverigebåten för att träffa kommunledare på årets finansierings- och ledarskapsforum Rafo.

Läs mera om Janne Taalas här.

Journalisten Jukka-Pekka Rantala intervjuar Janne Taalas. Foto: Tommy Pohjola

– Vi måste inse att krig är tillbaka som ett politiskt instrument, säger Taalas.

Då kommer förhandlingar i andra hand, menar han. Och då, säger Taalas, är vi snabbt i en situation där vi har en hammare och precis alla problem framstår som spik, ungefär som den amerikanske psykologen Maslow beskriver situationen (jo, han med behovstrappan).

– Vi behöver vara alerta och tänka efter. Tänka på sikt. Och det gäller just er i kommunerna. Beredskap och förberedelser byggs upp på sikt.

Ett konkret exempel som Taalas nämner och som kommuner och städer behöver granska är mark- och fastighetsaffärer.

Läs mera, Kommuntorget 7.12.2023: Över 100 nya ryska markköp i år – många kommuner kontaktar Försvarsministeriet om tvivelaktiga affärer

Det finns annat, exempelvis inom datasekretess och miljö- och infrastrukturplanering som kommunerna kan se upp med. Överlag är det mycket att bygga upp och upprätthålla inom den civila beredskapen som gör att arbetet i kommunerna är viktigt, menar Janne Taalas.

En intressant observation som Taalas gör är att Finland trots allt är en mycket trygg plats.

– Möjligen har vi aldrig efter krigstiden varit så trygga som nu. Det beror på att mängden ryska trupper vid finska östgränsen minskat därför att de behövs på annat håll samtidigt som vårt eget försvar är bättre än någonsin. Och vi har väl aldrig haft så bra relationer med de övriga nordiska länderna och de baltiska staterna.

En mycket trist påminnelse finns också.

– Där vi står i dag i södra hamnen i Helsingfors är Kiev närmare oss än Rovaniemi.