Alexander Stubb är tydlig. Han vill inte säga något om kommunerna. Men poängerna som han har, de är fortfarande cirka tre stycken. Och de gäller även kommunerna.

Forskaren, den före detta ministern och världsmedborgaren Alexander Stubb deltar i ledarskaps- och finansieringforumet Rafo på distans. Denna gång går dataförbindelserna till arbetsrummet i Stockholm.

Alexander Stubb och tre poänger till exempel här.

Stubb ser på världen ur en forskares perspektiv: Världen, Europa, Finland.

– Politiker i Sydafrika och Latinamerika ser kriget i Ukraina som ”vårt problem”, något som vi själva behöver lösa. Samma sak i Asien.

I själva verket, säger han, är ungefär halva jordens befolkning mer eller mindre likgiltig inför ett krig som inte direkt berör dem, påminner Alexander Stubb.

– Detta är bra att ha i minnet då vi i Europa diskuterar Ukraina.

Det finns, enligt Stubb, inget alternativ. Ryssland förlorar, Ryssland förlorar kriget och Ryssland förlorar på sikt.

– En generation minst.

Så länge kan återuppbygnaden ta. När den kommer i gång är en gåta. Kanske om månader. Kanske om ett år. Men det sker en dag.

– Och då har vi ett Europa där de allra flesta länder är ordentligt på kant med Ryssland.

I Finland, säger Alexander Stubb, som svar på envisa kommunala frågor, behöver de kommuner som fram tills nyligen dragit nytta av närheten till grannen i öster, hjälp.

– Det är all slags handel och turistnäring som lider nu. Här behöver staten gå in och hjälpa.

Läs också: Henrik Dettmann: ”Vi måste revidera vår syn på hobbyer och motion”

Ledarskaps- och finansieringsforumet Rafo arrangeras av Kommunförbundet tillsammans med FCG. Rafo samlar ihop de ledande tjänsteinnehavarna och förtroendevalda från kommunerna över hela Finland. I år är evenemanget i Wanha satama på Skatudden i Helsingfors.