Kom med och testa Kommunförbundets jävsrobot! Roboten som svarar på frågor om jäv testas i sommar. Kommunförbundet söker nu testgrupper eller -personer som är intresserade av att delta.

Flygbolagen har en chattbott, liksom näthandeln och hotellen. Snart har också Kommunförbundet en chattbott som kan svara på frågor om jäv.

Utvecklingen av jävsroboten kom i gång på allvar i början av året, men bakgrundsarbetet har pågått i cirka ett år.

– Idén till jävsroboten kom från Kommunförbundets juridiska avdelning, berättar projektchef Elisa Kettunen.

Årligen svarar Kommunförbundets jurister på cirka 4000 juridiska frågor från kommunerna. De flesta frågor handlar om jäv. Förhoppningen är att jävsroboten när den är klar ska ta över en del av denna rådgivning.

Elisa Kettunen är projektchef för utvecklingen av jävsroboten.

Kontakt med jävsroboten sker digitalt via Kommunförbundets sajt.

Chattbotten används antingen så att användaren ställer egna frågor till den eller så kan användaren svara på robotens frågor genom att välja bland olika alternativ.

– Utmaningen när man arbetar med AI (Artificiell Intelligens) är att ställa frågor som är tillräckligt kortfattade och komprimerade. Jag har testat vår robot under arbetets gång och tycker att den är enkel att använda, säger Kettunen.

Kommunförbundet söker nu testglada personer – kommunala förtroendevalda och tjänsteinnehavare –  som vill vara med och utveckla jävsroboten.

– Det kan vara enskilda personer eller grupper. Olika typer av testare är välkomna med, säger Kettunen.

Kommunförbundet vill att de som är intresserade anmäler sig intresse. Det kan man göra här.

– Visar det sig att alla inte ryms med, gör vi ett urval för att få en så mångsidig testgrupp som möjligt, säger Elisa Kettunen.

Tillsvidare fungerar jävsroboten endast på finska.

– I fall testperioden visar att det lönar sig att gå vidare med jävsroboten, kommer vi troligen att ta i bruk också en svensk version. I uppstartskedet har det inte varit möjligt att operera på två språk.

Testperioden infaller mellan 18 juni och 30 augusti. All kommunikation sker online.

Hur vanligt är det med chattbottar som förstår sig på juridik?

– Det är ovanligt. När vi berättar om vår jävsrobot åt utomstående är det många som höjer på ögonbrynen. Att utveckla en chattbott med juridisk kunskap är ambitiöst. Vi har inte börjat i den lättaste ändan, skrattar Elisa Kettunen.

Bakom den här länken kan du läsa mera om projektet Digitalisering i framtidens kommun, där utvecklingen av jävsroten ingår.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *