Försvarsministern: Svårt att helt stoppa utländska fastighetsköp

Då en kommun är säljare till en fastighet får den i vissa fall begära förhandsbesked av Försvarsministeriet om behovet av ett tillstånd.
Då en kommun är säljare till en fastighet får den i vissa fall begära förhandsbesked av Försvarsministeriet om behovet av ett tillstånd.
24.10.2022

Utländskt fastighetsinnehav i kommunerna skapar nya rubriker. Enligt försvarsministern är det svårt att helt förbjuda affärer. 

Bland andra Helsingin Sanomat berättade på veckoslutet att ryska medborgare köpt eller vill köpa ett servicehem i närheten av Niinisalo-garnisonen. Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) säger att försvaret har ögonen på känsliga fastighetsaffärer och att regeringen utreder förutsättningarna att göra gällande lagar strängare.

– Grundlagen kan försvåra märkbart ett totalförbud, säger försvarsminister Kaikkonen.

Läs också: Haudattu huvilahanke – Osakekauppaa käyvä liikemies maksoi rantatontista 600 000 euroa. Venäläisten talo- ja huvilarakennusbuumi Suomessa näyttää olevan lopullisesti ohi.

Enligt Svenska Yle ”har regeringen överlämnat sitt förslag till hur lagstiftningen om övervakning av fastighetsägande ska skärpas. Regeringen föreslår bland annat att fastighetsköp inte ska få hota den nationella säkerheten.”

Kommuntorget berättade i april att kommunerna ett intresse att övervaka men att också de har begränsade möjligheter att följa upp affärerna.

Läs mera: Utländskt fastighetsinnehav i kommunerna – förslag om kontant betalning ska väcka misstankar

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här