Pandemin gör det ännu mer motiverat att använda MinSkatt, säger förvaltningen.

Ålänningarna använder Skatteförvaltningens webbtjänst MinSkatt i mindre utsträckning än invånare i övriga Finland när de kompletterar den förhandsifyllda skattedeklarationen.

Av alla finländare kompletterade 83 procent sin förhandsifyllda skattedeklaration i MinSkatt förra våren, medan motsvarande siffra på Åland var 73 procent, skriver Skatteförvaltningen i ett pressmeddelande.

På grund av coronasituationen vädjar Skatteförvaltningen till ålänningarna: sköt era skatteärenden på nätet och ställ skattefrågor per telefon.

Annons– Eftersom coronavirussituationen på Åland varit utmanande under början av våren önskar vi att så många som möjligt för första gången nu vågar komplettera sin skattedeklaration i MinSkatt, säger Maria Sagulin, skattedirektör på Åland, i ett pressmeddelande.

Den förhandsifyllda skattedeklarationen finns i MinSkatt för alla ålänningar senast den 3 april och kan därefter kompletteras.

Ålänningar kan göra avdrag som inte är tillgängliga på det finländska fastlandet. Ålands egna avdrag är sjukdomskostnads-, studie- och studielånsavdraget samt avdraget av hyreskostnader för en bostad på arbetsorten på Åland.

– En allmän missuppfattning är att Ålands egna avdrag ska deklareras på blanketten Ålandsbilagan. Uppfattningen är oriktig. Det går snabbare och smidigare att deklarera även dessa avdrag i MinSkatt, säger Maria Sagulin i pressmeddelandet.