Sauli Niinistö. Foto: Republikens presidents kansli, Matti-Porre

I många länder hänger porträtt av statschefen, må det vara presidenten eller kungen, väl synliga vid entrén i varje myndighetsbyggnad.

Bakom hotellreceptioner, på paradplats, tronar ofta bleknade fotografier av statschefen, som avporträtterats när han (jo, det är oftast han) var några decennier yngre. Vid livligt trafikerade vägar passerar man massiva muralmålningar av landets kung.

I Finland och i de andra nordiska länderna ser man sällan statschefen avporträtterad i offentliga miljöer. En snabbkoll bland ett tiotal av Nykarlebys grannkommuner, både på svenska och finska sidan om språkgränsen, visar att endast något enstaka kommunhus har en vägg ägnad åt sittande president. Däremot finns det gott om andra personer som pryder väggarna i kommunhus, ofta lokalpolitiker och kommundirektörer genom historien.

Det är nog en europeisk grej att hålla den lokala flaggan högt, snarare än att hylla landets regent. Presidenten som moralisk förebild har visserligen varit ett återkommande tema i valdebatterna, men sist och slutligen är presidentens närvaro i landets kommunhus minimal. När Volodymyr Zelenskyj tillträdde som Ukrainas president 2019 uppmanade han alla att sätta upp bilder av sina egna barn i stället för porträtt av honom. Tänk på era barns framtid i varje beslut ni fattar, var hans budskap. Den devisen präglar nog även kommunhusen i Finland.

Därmed inte sagt att vi inte engagerar oss i landets president. I januari har kommunerna haft bråda dagar med att se till att förhandsröstningens flyter. Vi är många som informerat, kollat id-handlingar, stämplat röstsedlar och klistrat fast kuvert, allt enligt reglementet. Under en vecka har vi tillsammans samlat in 1 882 670 röster, eller 44 procent av landets röstberättigade. Vissa tider har det varit rusning och däremellan har det sneglats på livestatistiken hur den egna kommunen ligger till i valdeltagande jämfört med grannkommunerna. Vi får gratulera Lestijärvi som kom högst i Vasa valkrets med 63,2 procent av kommunens röstberättigade. På söndag är det främst förtroendevalda som gör hästjobbet för att samla in återstående röster.

Vad jag har på väggen i mitt eget kontor? Där hänger Bob Dylan, avporträtterad när han var många decennier yngre.