Kommunala branschen är inte direkt känd för att locka till sig unga arbetssökande. Det blir ingen wow-effekt i umgängeskretsen då man berättar att man jobbar i kommunala branschen.

Det var egentligen lite av en slump att jag sökte mig till Kommunförbundet i slutskedet av mina studier i offentlig förvaltning och idag är jag väldigt glad att det blev så.

Jag började arbeta på Kommunförbundet 2020 i distanstider och undrade först om jag kunde komma in i gemenskapen via Teams, men visst gick det också bra. Jag började med att planera utbildningar för anställda och förtroendevalda. Jobbet var givande och samtidigt fick jag lära sig ett och annat om kommunernas arbetssätt.

Då utbildningen flyttade över till Kommunförbundets dotterbolag FCG fortsatte jag med ett vikariat som utvecklingschef. På den banan har jag blivit tills nu. Tack till min chef Ulf Stenman som gav mig möjligheten att avancera på arbetsplatsen! Utan chefer som ger unga möjligheter så har vi färre unga i den kommunala branschen.

”Det skulle vara fint om flera kommuner vågade chansa och inte alltid välja den med mest utbildning eller längst kommunal arbetserfarenhet.”

Det finns många fördelar med att ha en blandning av olika åldrar och olika bakgrund på arbetsplatsen. Unga människor kan ha fräscha perspektiv på arbetsuppgifter och -processer. Deras uppväxt har präglats av en annan tid och teknologi än äldre generationer, vilket innebär att de har nya idéer om hur saker och ting kan göras. Unga är vana vid att ständigt lära sig nya teknologier och färdigheter, och är ofta mer flexibla när det gäller att anpassa sig till nya rutiner och arbetssätt.

Jag hoppas i framtiden se en flexiblare kommunbransch med mindre krav på formell behörighet och byråkratiska bevis av alla dess olika slag. Det skulle vara fint om flera kommuner vågade chansa och inte alltid välja den med mest utbildning eller längst kommunal arbetserfarenhet. Fastän arbetserfarenhet ofta är guld, så borde det inte vara den enda faktorn som spelar in. Vi behöver nytänk och personer med olika bakgrund till det kommunala fältet.

Mina erfarenheter från Kommunförbundet tar jag nu med mig till min följande arbetsplats i Kristinestad. Det ska bli spännande att få lära sig mera om hur en kommun fungerar i praktiken.

Tack för min tid på Kommunförbundet och alla jag fått träffa! Vi ses igen!