”Men… vad blir du när du är klar? Vad ska du jobba med?”,  lyder frågan tillsammans med ett förbryllat uttryck.

Jag skrev klart min kandidat i Freds- och Utvecklingsstudier från Uppsala i våras. Jag vill fortfarande studera mera, men mitt standardsvar på frågan är något i stil med: ”Jag vet inte till 100 procent men möjligheterna är många”.

Så här sitter jag nu på Kommunförbundets kontor i Bryssel, nästan en hel månad har redan flugit förbi. Mitt namn är Laura Lapela och jag är här på praktik fram till nästa sommar.

Jag är en skärgårdsflicka, lätta borttappad i storstan och i Bryssels hektiska politiska liv. Under denna månad känns det som jag fått i mig mer information än på en hel termin i skolan. Hjärnan har inte hunnit processa all ny kunskap riktigt än, men en övergripande bild börjar så småningom klarna, så jag tänkte försöka sammanfatta lite grann.

Hemtrevligt med Finland som EU-ordförande

Redan under min första vecka fick jag springa runt i parlamentet och lyssna på utskottsmöten. Någon kanske undrar hur Finlands ordförandeskap syns här? För mig som är ny känns det väldigt hemtrevligt med Finland som EU-ordförandeland. Vi både syns och hörs, hem känns plötsligt inte så långt borta, och folk älskar verkligen finska skogar här.

Klimatkrisen och hållbar utveckling – av alla de möten, konferenser, och dylikt, som jag nu hunnit delta i har det inte varit ett enda där dessa ämnen inte skulle ha varit inkluderade. Finlands motto ”Ett hållbart Europa – en hållbar framtid” verkar sannerligen ha gått hem i Bryssel.

Ursula von der Leyen har delat ut sina portföljer och en av de verkställande ordförandena blev ansvarig för ”European Green Deal”, vilket många i Bryssel anser vara stort för klimatarbetet. För Finlands del fick Jutta Urpilainen portföljen för internationella partnerskap.

Men om jag lärt mig något under denna korta tid är att ingenting sker rysligt snabbt här, det ska granskas och diskuteras och funderas. Så det återstår fortfarande att se om von der Leyens kommission och portföljer blir godkända som de är. Utfrågningen av kommissionärerna börjar nästa vecka i de olika parlamentsutskotten.

En sak till som återstår att se är vad som händer med Storbritannien. Von der Leyen delade ut endast 27 portföljer eftersom Storbritannien står fast vid att de lämnar EU den sista oktober. Eller?

Brexit skapar nervositet

Förutom hållbar utveckling och klimatkrisen har största samtalsämnet under min korta tid här i Bryssel varit Brexit. Denna utdragna process har gjort många nervösa, många frågor och en del delade åsikter. Vissa tar det med lätt humor medan andra blir lite på sämre humör. Jag har på känn att det kommer bli en mycket spännande men allvarlig höst, och en sista trafikrusning över kanalen.

Det lovas och pratas mycket i EU. Under förra veckans plenumsammanträde menade man vid flera tillfällen att det pratas för mycket och görs för lite. Något som faktiskt sett lite framsteg är jämställdheten, åtminstone vid institutionerna. Av von der Leyens 27 portföljer gick 13 till kvinnor och av europaparlamentarikerna är 40 procent kvinnor, mer än någonsin tidigare. Ursula von der Leyen skulle bli Europeiska kommissionens första kvinnliga ordförande medan Christine Lagarde den första kvinnliga ordförande för Europeiska centralbanken.

Som jag tidigare nämnde sker processerna i Bryssel inte speciellt snabbt. Det betyder dock inte att arbetstakten skulle vara långsam. Förra veckans plenumsammanträde erbjöd ett brett utbud av samtalsämnen, om bland annat penningtvätt, Erasmus+, cancer, skogsbränderna i Amazonas, säkerheten i Burkina Faso, europeisk hågkomst, Brexit såklar och mycket mer. Nu i veckan har parlamentsutskotten samlats återigen och nästa vecka börjar utfrågningarna av kommissionärerna.

Mitt schema är lite kaotiskt, lagom omväxlande och mycket intressant. Jag ser verkligen fram emot min praktik här i Bryssel vid Kommunförbundet och hoppas vi ses på Torgbloggen – eller varför inte gatan – snart igen.

Fotnot: Sedan bloggen skrevs har två föreslagna EU-kommissionärer stoppas på grund av intressekonflikter. Rumäniens Rovana Plumb och Ungens László Trócsányi kommer inte få delta i de officiella utfrågningarn. Plumb och Trócsányi är nu inkallade till slutna förhör i EU-parlamentets rättsliga utskott.

Läs mera om saken här.