Känner du också att arbetsmotivationen tryter ibland? Vissa morgnar vill jag bara lägga pannan på tangentbordet och vänta på lunchen. I mitt jobb som utbildningsplanerare är det mycket lösa trådar och stora helheter att hålla reda på, vilket kan kännas överväldigande emellanåt. Min stora räddning på jobbet är en övning som kallas 10-minutersmetoden. Jag har själv utvecklat den, och den är bevisligen en mycket effektiv metod för att öka ambitionsnivå och motivation. Om du följer metoden till punkt och pricka lovar jag dig en bättre arbetsmotivation – på endast tio minuter.

Gör så här: Storma in på kontoret med andan i halsen, som vanligt lite sen. Ställ av din väska på skrivbordet, och starta datorn samtidigt som du dimper ner i kontorsstolen. Säg god morgon till chefen som kommer runt hörnet. Då chefen stannar till vid dörren till ditt arbetsrum och sätter igång med småprat, ta en paus från arbetet. När chefen kommer in i ditt rum och sätter sig ner på den lediga stolen invid din stora, gröna krukväxt, skjut ut din stol från skrivbordet. Möt chefens blick när hen frågar: vilka framtidsplaner och drömmar har du? Bli en aning överraskad över det oväntade samtalsämnet. För att inte slösa på chefens dyrbara tid, svara kortfattat. När chefen ber dig utveckla och verkar ärligt intresserad, berätta mer utförligt om hur det känns – på riktigt. Lyssna till chefens uppmuntrande bifall: Jasså, jaha, oj vad intressant, vilken god idé, det hade jag inte tänkt på, och det där ska du göra. Ta till dig allt beröm som chefen ger dig, framför allt när hen räknar upp dina styrkor och hur väl du sköter ditt arbete. När hen ger dig konstruktiv kritik, känn glädje över att chefen visat dig sådant förtroende. Tacka för berömmet och responsen. För att lätta på stämningen, skämta till det lite utan att nedvärdera dig själv. Återgå till arbetet.

Metoden är enkel och kan tillämpas nästan var som helst. De enda redskap som behövs är en lyssnande chef, och eventuellt en stor, grön krukväxt.

Kolumnen är baserad på en riktig händelse.

Hurdan chef har du? Svara på vår webbenkät här!

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *