Det är en kväll och regnet börjar plötsligt falla ner. Men skogens dofter får min hund att fortsätta framåt med mig och min korg fylls i rask takt av kantareller. Föregående kväll hade vi kommit från stugan ute på en ö. Jag och hunden har stannat i vårt hem i Kimito medan min dotter och man har fortsatt till hemmet i Esbo. Boendearrangemanget har sina sidor. På vardagarna kan man låta sig uppslukas av jobb och skiftande hålltider och på helgerna är det återigen väldigt skönt att tillbringa tid med familjen.

Det kommer knappast som någon överraskning att landskaps- och vårdreformen har en väldigt stor inverkan på mitt arbete. Ett gemensamt mål för Kimitoön, Pargas och Åbo är att trygga tvåspråkiga social- och hälsovårdstjänster. I väntan på nya lagutkast har de förberedande mötena i Egentliga Finland blivit en aning färre, men på hemmaplan finns det hela tiden gott om saker att fundera på och förbereda. De oklara omständigheterna kring vårdfastigheternas framtid i kombination med att de står inför ett behov av omfattande renoveringar är något som tidvis håller mig som kommundirektör vaken om nätterna.

Att trygga kommunens livskraft är ett ämne som man skulle kunna skriva många kolumner om. För Kimitoöns del berör livskraften också öns stora antal sommargäster och fritidsboende. För oss är det viktigt att de är intresserade av kommunens verksamhet och deltar i utvecklingen av den. Deras behov och synpunkter är också viktiga för öns företagare.

Det handlade också om att trygga livskraft då den gamla stålfabriken i Dalsbruk fick nya ägare i våras. Nya vindar blåser i hamnen och de nya ägarna jobbar flitigt för att få igång verksamhet i fabrikshallarna. Här strävar vi efter att dra nytta av det gynnsamma ekonomiska läget i Egentliga Finland för att utveckla näringslivet i Dalsbruk.

Litenhet kan vara en fördel på många sätt – inte minst i Dalsbruk som på två år har tagit emot cirka 40 flyktingar. Eftersom nästan alla i byn känner varandra på ett eller annat sätt så har man också aktivt välkomnat med flyktingarna i gemenskapen. Så pass många hjälpsamma och vänliga bybor har deltagit i integrationen av flyktingarna att Dalsbruk har blivit utnämnt till pilotby för integration och därmed får agera föredöme för resten av Finland. Det om något är ett tecken på en livskraftig landsbygd.

Anneli Pahta, Kommundirektör i Kimitoöns kommun

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *