Vår talman Maria Lohela har fallit offer för sitt eget partis kortsiktiga politik. Klarare än så kan det ju inte bli. Hon krävde att engelska skulle vara mötesspråk då Sveriges talman var på besök eftersom hon själv inte förstår svenska tillräckligt bra. Det här om något klargör ju en gång för alla att det är mera svenska vi behöver, inte mindre.

Också Centralhandelskammarens vd förundrar sej starkt över regeringens handlande enligt Hufvudstadsbladet. När resten av Norden anpassar sej för en gemensam marknad, agerar man i Finland på ett sätt som påminner om hur man gjorde under kalla krigets dagar menar han.

Den här isoleringspolitiken är allt annat än konstruktiv och produktiv för Finland. Vi riskerar inte bara att sakta men säkert bryta oss loss från viktiga nordiska och internationella arenor, vi försätter oss själva i en situation där vi riskerar att bli bortglömda. Vem behöver egentligen Finland om det finns andra och bättre alternativ?

Språk ,och framförallt svenskan, är inget hot mot fosterländskheten. Man blir inte mindre finsk eller finländsk om man kan svenska. Det är inte bort från Finland att det talas flera språk. Tvärtom.

Det är genom att kunna marknadsföra det goda vi har som vi kan upprätthålla vår egen välfärd och vår egen identitet.

Tyvärr är den språkpolitik som förs av regeringen idag helt ogynnsam för Finland. Kommer det att fortsätta så här, så kommer vi att måla in oss själva i ett hörn där vi helt enkelt glöms bort av resten av världen.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *