Hej journalister! Visste ni att majoriteten av Kommunförbundets sakkunniga är kvinnor?

Det är ingen nyhet att det är männen som dominerar i mediernas nyhetsflöden. Männen är nyhetskällor. Männen ger kommentarer och de poserar på bilderna.

I det globala nyhetsflödet går det tre män på varje kvinna. Förhållandet mellan män och kvinnor i medierna är något bättre i de nordiska länderna, men också här är kvinnorna kraftigt underrepresenterade i medierna.

– Journalistiken är könsmärkt, kvinnor och män tilldelas olika roller i medierna och förekommer ofta på helt olika villkor, skriver Maria Edström, lektor vid Göteborgs universitet i en debattartikel i Svenska dagbladet.

Att kvinnor är underrepresenterade i medier har slagits fast i ett stort antal studier. I en färsk studie har forskare analyserat över två miljoner nyhetsartiklar i engelskspråkiga medier med hjälp av artificiell intelligens.

Slutsatsen också i denna rapport är att män syns oftare än kvinnor i medierna, både i text och på bild. Det är bara i artiklar om mode som kvinnorna är fler än männen. Sport och politik är ämnesområden där kvinnor har svårast att komma till tals.

Många nyhetsredaktioner har medvetet jobbat med att öka antalet kvinnliga nyhetskällor. Andra redaktioner klagar på att det är svårt att hitta kvinnliga experter som ”vill ställa upp”.

Här kommer ett kvinnodagstips till nyhetsredaktionerna i vårt land: På Kommunförbundet finns det över 70 kvinnor som är experter på allt från demokrati och ledning, juridik, kommunalekonomi, EU-frågor, social- och hälsovård, undervisning- och kultur, kommunutveckling och forskning, miljöfrågor, markanvändning, infrastruktur, avfallssystem, jämställdhet och svenska frågor. 

Be gärna någon av dem om en kommentar. Det ingår i deras jobb att ställa upp för medierna.

På Kommunförbundets webbsidor finns listan på alla våra experter – kvinnor och män. Det går också fint att ringa Kommunförbundets medietjänst (tel. 050 340 99 77)

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *