Då de mest gnälliga fackförbundsgubbarna stått och jämrat sej titt som tätt har jag verkligen  ifrågasatt fackförbundens starka position i det finländska samhället. Jag har upplevt dem som bromsklossar som inte kommit med några konstruktiva förslag överhuvudtaget utan krampaktigt försöka klamra sej fast vid en förgången tid. Jag kan dock acceptera att fackförbunden ska vara en viktig part i den finländska arbetsmarknadspolitiken, men då måste de också kunna ta ett mer moget ansvar än de gör idag.

Just nu verkar gnällskivan hakat upp sej inom fackrörelsen. Det är bara nej, nej nej till allt utan att egentligen komma med egna förslag som är anpassade till den verklighet vi lever i just nu. Arbetsmarknaden måste få vara flexibel. Man måste kunna behovsanpassa arbetssituationer och arbetskraft på ett mycket bättre sätt än vad vi kan göra idag. Vi måste utgå ifrån att även ett minijobb, snuttjobb, deltidsjobb eller sommarjobb alltid är bättre än inget jobb alls.

Det är genom att sysselsätta så många som möjligt som vi får landet att gå vidare. Det är genom att ge så många som möjligt chansen att få in en fot i arbetslivet som man skapar möjligheter att på sikt fortsätta vidare ut på arbetsmarknaden. Det här gäller såväl nyutexaminerade som arbetssökande, asylsökande och studerande. Det gynnar alla att göra det lätt att anställa för de behov som finns och låta arbetstagarna få chansen att visa sin kompetens samtidigt som de får utvecklas och ta del av en arbetsgemenskap.

Bästa fackförbund, sluta måla fan på väggen det första ni gör! Se möjligheterna som ni har chans att ge tusentals arbetsivriga! Se utvecklingspotentialen hos människor som får visa vad de kan, och gör det attraktivt att anställa! Förstår ni vilka möjligheter som kunde skapas bara ni kunde sätta er ner och fokusera på hur bra allt kunde bli istället för hur dåligt allting blivit?

Det måste få vara tillåtet att ”jobba upp sej”. Det måste få vara ok att inte vara fastanställd och det måste alltid anses vara bättre att ha ett minijobb än inget jobb alls. Gör något konstruktivt av den makt ni besitter!

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *