Föreläsaren Lars Losvik blickar tillbaka på Kommunförbundets workshop för kommunernas kanslipersonal och sekreterare i Helsingfors och Tallinn den 4–5 maj 2015.

I bland får man vara med på riktig roliga uppdrag. Kom ned med Kronobykråkan från pampas, buss till Helsingfors centrum och gick direkt till Västra hamnen och ombord på Tallink Baltic Queen på bara någon timme.

Ditresan

Ombord möttes jag av ett otroligt glatt gäng som skröt på programmet under dagen i Kommunernas hus i Helsingfors

Man blev lite bekymrad om man kan hålla dem vakna ännu en stund efter en lång dag men det var inget problem. Jag och utbildningschef Kaj Lindqvist på Kommunförbundet var taggade. Kaj började med aktuella reformer, kommunstruktur och annat roligt. Sen var det min tur med temat ”Hur förbereda oss på förändringar”.

Om vuxna ska orka med ständiga förändringar är det viktig att de vet varför förändringarna ska göras, vad som ska göras och hur de görs. Utgående från det Kaj Lindqvist talade om vet man att de stora strukturerna inte är klara ännu så mitt motto var att man måste fokusera på sin arbetsplats och det man kan påverka.

Självklart måste man vara effektiva i en verksamhet, men jag tror inte man kan spara sig rik. Däremot tror jag på människans förmåga, kraft och motivation.

Effektivitet, kvalitet, motivation och arbetsglädje hjälper i de nödvändiga förändringarna. Och kom i håg; förändring betyder att gå mot något bättre!

Så vi tittade på varför, vad och hur och avslutade kvällen med funderingar kring hur man kan hantera förändring själva. Att vara öppen för förändring, stimulera nytänkande och mental styrka.

Sen flyttade vi fokus mot kvällens aktiviteter… Kaj och jag lovade att dansa med alla damerna efter Buffén.

Det blev en härlig kväll ombord med god mat, skratt och roliga historier.

Konstig nog tyckte deltagarna det roligaste var när Finland vann 5-0 i ishockey över ett annat lite land. Som tur är jag så dålig på finska så jag förstod inte riktig vem dom spelade mot…

Natten firades i diskot, tror jag, men jag vet inte riktigt för jag sov…

Tisdag morgon var alla glada och pigga till frukost och med olika planer för förmiddagen gick vi i land – med exotiska Tallinn till vårt förfogande.

Hemresan

Vad gör man mest av på konferenskryssning? Äter!

Sedan Losvik med ett späckat program om kommunal service i världsklass, kommunikation, motivation och korta övningar om hur man själva kan hantera förändring och hur olika människor klarar av att hantera förändring.

Tack Kommunförbundet för mycket bra värdskap och tack alla deltagare för härlig samvaro – hoppas vi ses snart på nytt!

Lars Losvik

3

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *