Taneli Mäkihannu från Helsingfors tog sig igenom flera nålsögon och fick en plats på grit:lab på Åland. Han trivs som fisken i vattnet på den pinfärska utbildningen. – Jag älskar upplägget. Ingen lärare, inget schema, inget tvång. Det är bara problem som ska lösas – på egen hand och tillsammans med andra, säger han.

Utbildningen grit:lab håller till i ljusa utrymmen i Paf:s huvudkontor i Mariehamn. Deltagarna kan komma och gå precis som de vill – 24 timmar i dygnet, sju dagar i veckan.

Den här artikeln ingår i nya Kommuntorget magasinet.

– Upplägget är tufft och kräver mycket arbete. Hittills har mina dagar bestått av problemlösning, besök i matbutiken och sömn. På sikt hoppas jag att jag även ska hinna med mina intressen som cykling och discgolf, säger Taneli Mäkihannu, en av 70 deltagare på grit:lab.

Han tog en kandidatexamen i kommunikation och journalistik vid Tammerfors universitet men insåg att jobb i den branschen inte passade honom. Han valde istället att jobba som cykelbud under några år och fick sedan syn på marknadsföringen för grit:lab på Åland.

– Det kändes som min grej! Men introduktionsveckorna var krävande och det var nervöst innan jag slutligen fick besked om att jag antagits. Programmering är helt nytt för mig, men jag älskar sättet som utbildningen är upplagd på. Det passar mig mycket bättre att arbeta självständigt och tillsammans med andra än att ha lärare som predikar sina kunskaper på schemalagda timmar, säger han.

Stor efterfrågan

– Deltagarna i grit:lab måste rent fysiskt befinna sig på Åland. Det går inte att delta på distans. Det betyder att 47 personer, en del även med sina familjer, har flyttat till Åland för utbildningens skull, säger Anna-Lena Svenblad, utvecklingsdirektör vid spelbolaget Paf och projektledare för grit:lab. (Foto: Kjell Söderlund)

Anna-Lena Svenblad, utvecklingsdirektör på Paf, och Ludvig Winberg, kommunikationschef på Paf, berättar mer om bakgrunden till satsningen på grit:lab.

– Bristen på kreativa programmerare är stor – på Åland, i resten av Norden, ja snart sagt överallt – och efterfrågan på dem kommer bara att öka i framtiden. Därför började vi på Paf tillsammans med representanter för ett tiotal andra techbolag på Åland fundera på om vi kunde göra något åt det. Ett av förslagen var att starta en lärarlös utbildning med idéer från sådana satsningar i omvärlden, exempelvis Hive Helsinki.

Utvecklingen inom branschen går så snabbt att det inte alltid är mest ändamålsenligt för studerande ”att lära sig det som lärarna kan”.

– I grit:lab ligger fokus istället på att lära sig hur man kan lära sig. Utbildningen är till hundra procent projektbaserad. Man får nya problem efterhand och svårighetsgraden stegras. Upplägget bygger också på att man samarbetar – ibland i grupper som man väljer själv, ibland i grupper som slumpas ihop. Plattformen är byggd så att det måste finnas balans mellan att klara sig själv och att hjälpa andra. Det går inte att springa iväg snabbt enbart på egen hand, säger Anna-Lena Svenblad.

Sisu krävs

Grit är engelska och står enligt ett lexikon för ”jävlar anamma” på svenska. På finska kunde ”sisu:lab” vara ett bra namn. Det krävs nämligen en hel av deltagarna för att de ska ta sig igenom utbildningen. Ingen kan bara flyta med och lita på att de andra i gruppen löser uppgifterna.

– Alla måste ha en egen passion för att lära sig att programmera. De måste vara modiga, uthålliga och inte ge upp när det kör ihop sig. De ska växa med uppgifterna och våga experimentera. Kort sagt – de ska bli kreativa problemlösare, säger Anna-Lena Svenblad.
Att de antagna har kommer från olika länder, är i olika åldrar och har olika bakgrund ses enbart som en fördel.

FAKTA

grit:lab, en 2-årig utbildning för programmerare, drogs igång på Åland den 31 augusti.

Utbildningen marknadsfördes främst via Instagram och Facebook. Inga förkunskaper krävdes och ansökningsprocessen inleddes i december i fjol. Av cirka 2000 personer som anmält ett förhandsintresse fullföljde 800 det första antagningstestet.

De 150 bästa bjöds sedan till en fyra veckor lång introduktion på Åland. Efter den gjordes det slutliga urvalet av deltagare. De 70 utvalda är i åldern 18 till 43 år, medelåldern är 29 år. De kommer från en rad länder som Brasilien, Vietnam, Indien och Ukraina. 24 av de antagna är från Åland. 

Bakom genomförandet av grit:lab står Paf, Ålands penningautomatförening, i samarbete med Ålands yrkesgymnasium. Utbildningen motsvarar 150 studiepoäng. Den baseras på den digitala plattformen ”01edu” som utvecklats av fransmannen Nicolas Sadirac. Konceptet bygger på att deltagarna lär sig själva; dels genom eget arbete, dels genom samarbete. Inga lärare finns.

– De bidrar med olika perspektiv och det är ett stort plus för dynamiken i gruppen.
Under utbildningen ska deltagarna lära sig tre programmeringsspråk – Go, Javascript och Rust. Under det sista halvåret kan de sedan välja att specialisera sig inom ett område och olika alternativ finns som till exempel app-utveckling. Mentorer från åländska techbolag finns också med på olika hörn under hela utbildningen.

– Ett drömmål är att så många som möjligt stannar kvar på Åland. Valet är förstås fritt för var och en var de bosätter sig och vi tror absolut att de har mycket goda chanser att få jobb när de är klara, säger Anna-Lena Svenblad och Ludvig Winberg.

Korin Lim från Singapore och Jay Lindgren från Kronoby får symbolisera tanken bakom grit:lab – att deltagarna kommer från olika länder och har olika bakgrund och kompetens. Korin har arbetat på flygfält och har ingen tidigare erfarenhet av programmering, Jay däremot har studerat it och kommunikation på yrkesutbildningsenheten Optima i Jakobstad. – Jag har nytta av det men hittills har allt vi ägnat oss åt på grit:lab varit nytt för mig, säger Jay. (Foto: Kjell Söderlund)

Vill lära sig svenska

Korin Lim från Singapore ser grit:lab-utbildningen som en ny karriärchans. Hon arbetade tidigare på en business lounge på Helsingfors-Vanda flygplats och programmering är helt nytt för henne.

– Det har varit utmanande med minst åtta timmars arbete varje vardag och fem-sex timmar på helgerna, men jag gillar det. Jag känner mig också välkommen på Åland och ska börja lära mig svenska. Vi erbjuds gratis lektioner via grit:lab, säger hon som också vill koppla av med keramik och yoga.

Wincent Westerback från Åland är en av de yngsta i gruppen. Han tog studenten i våras och hade siktet inställt på datavärlden för fortsatta studier. Därför lockade grit:lab.

– Grit:lab bygger på ett helt annat upplägg än under gymnasietiden och är ett skönt ombyte. Det bästa är att det är fullt fokus på ett enda område, man slipper en rad ämnen som känns mer eller mindre intressanta. Här känns ingen dag som en skoldag men jag lär mig ändå mycket hela tiden, säger han.

André Teetor har sina rötter i USA men är sedan länge bosatt i Finland. Han har studerat till ingenjör och jobbat som lågstadielärare men ville göra något annat och fick en plats på grit:lab.

– Helsingfors har varit mitt hem men kanske Mariehamn kan bli det. Naturen är fin och människorna trevliga. Men det är för tidigt att säga om jag stannar kvar här efter utbildningen, säger han.

Ny grupp 2024?

Satsningen på grit:lab har väckt intresse utanför Åland och Anna-Lena Svenblad får ofta frågor om konceptet. En fortsättning kan också följa på Åland.

– Möjligen inleds en ny ansökningsprocess vid årsskiftet 2023-2024 så att följande grupp kan börja hösten 2024, säger hon.

Läste du redan detta?