Nu utreds hur transporterna mellan skolan och hobbyer kan göras smidigare. Ett förslag är att kommunen anställer en transportkoordinator.

Undervisningsministeriet påminner att kommunernas ansökningstid för understöd börjar på tisdag nästa vecka. Sammanlagt 14,5 miljoner euro har reserverats för den så kallade Finlandsmodellen. En del av pengarna kan användas för transporter.

Finlandsmodellens huvudsakliga mål är att öka barns och ungas välmående. Syftet är att det ska vara möjligt för alla barn och unga att i samband med skoldagen ha en hobby som de tycker om och som är avgiftsfri.

Läs också: Finlandsmodellens framtid tryggad i lag – ”Aldrig tidigare har det gjorts en satsning på den här skalan!”
Lyssna och läs: Torgpodden –  Hur kommer vi upp ur soffan?
Essän: Möjligheterna att motionera är en tillgång – inte en utgiftspost

Praktiska utmaningar med hobbyverksamheten finns. En handlar om transporterna mellan skolan, hemmet och hobbyerna. Enligt Leo Pahkin vid Utbildningsstyrelsen har transportsträckorna mellan hemmet och skolan vuxit.

”Nästan varannan elev som omfattas av skolskjutsar åker över 40 kilometer tur-retur. Det är flera timmar i veckan. Dessa elever finns i Nyland, norra Österbotten, norra Karelen, södra Savolax och i Kajanaland, säger han.”

Elevenkäten 2022: Den viktigaste orsaken till att ha en hobby är att det är roligt och gör en glad

Leo Pahkin påminner att det är skolan som enligt lag ska arrangera transporter för elever som deltar i morgon- eller eftermiddagshobbyer.

Fungerande modeller finns. En fungerande lösning är att kommunen anställer en transportkoordinator. Ibland kan flera kommuner ha en gemensam skjuts.

Läs mera i Kuntalehti hur planeraren Linda Jaakkola gör.