Regeringen går inte in för att skjuta upp valfrihetslagen eller införa valfriheten enligt en långsammare tidtabell. Någon ny utlåtanderunda är inte heller aktuell.

Den så kallade reformministergruppen hade möte på torsdagen och diskuterade valfrihetslagen som är på utlåtanderunda och vars beredning mött på kritik också från tjänstemannahåll.

Valfrihetslagen har kritiserats av flera experter och framför allt tidtabellen anses vara för snabb.

Till FNB säger inrikesminister Paula Risikko att ministrarna inte gjort något beslut om att skjuta upp behandlingen av valfrihetslagen och att det inte ens varit tal om saken.

Risikko säger att reformministrarna på torsdagen fick ta del av ett alternativ enligt vilken valfriheten skulle införas stegvis. De verktyg som nu finns för att öka valfriheten som betalsedlar, klientsedlar och personlig budget skulle enligt det alternativa förslaget inte alla tas i bruk samtidigt utan valfriheten skulle öka stegvis.

– Men vi tog inget beslut om det här. Den finns inte en färdig modell, det finns alternativ, säger Risikko till FNB.

Enligt Risikko kommer beslut att fattas efter att utlåtanderundan är klar 28 mars. Hon understryker också att hela lagpaketet som rör vård- och landskapsreformen ska träda i kraft samtidigt.

–  Om något flyttas, flyttas allt. Valfriheten kommer samtidigt som det övriga. Det här är en helhet, säger Risikko till FNB.

Också familje- och omsorgsminister Juha Rehula säger regeringen kommer att hålla fast vid sin tidtabell.

Till Kuntalehti säger Rehula att ”den stora dagen” fortfarande är 1.1.2019 och det är den man siktar på. Enligt Rehula innebär det att valfrihetslagen ska behandlas i riksdagen ännu i vår.

Rehula ser det inte heller som särskilt troligt att det skulle bli en ny utlåtanderunda för valfrihetslagen.

Om regeringens tidtabell håller kommer lagförslaget om valfrihetslagen att ges till riksdagen 27 april.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *