Fullmäktige i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla godkände gemensamt ett kritiskt utlåtande om landskaps- och vårdreformen under sitt möte i Vanda på tisdag.

Helsingfors röstade för det kritiska utlåtandet med rösterna 79-3 (en tom, 2 borta), Esbo 49-24 och Vanda 48-16. Fullmäktige i Grankulla var enhälligt för det kritiska utlåtandet.

I Helsingfors röstade Sampo Terho, (Blå), Terhi Peltokorpi (C) och Pekka Puska (C) mot det kritiska utlåtandet. I Esbo och Vanda splittrades rösterna från regeringspartiernas representanter.

Det var Vandas fullmäktigeordförande Antti Lindtman (sdp) som sammankallat till det gemensamma mötet. Enligt Lindtman är det gemensamma utlåtandet historiskt.

– Ett tydligare budskap än detta kan man inte skicka till riksdagen och regeringen, det här kan de inte förbise, säger Lindtman till Kuntalehti.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori räknar också med att ett utlåtandet ska bära frukt.

– Det här måste påverka regeringen, det här måste påverka riksdagen. Jag har svårt att se att en enda riksdagsman från Helsingfors kan stöda förslaget, sade Vapaavuori till pressen efter mötet.

Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä tror för sin del att landets ledning inte har förstått hur stort projekt det är att bygga en ny organisationsnivå.

– I Nyland leder reformerna till gigantiska fusioner och nyorganisationer som innebär stora risker både för ekonomin och verksamheten. Det kan bli katastrof.

I utlåtandet som godkändes sägs att landskaps- och vårdreformen har flera skadliga effekter för ekonomin, servicen och investeringsmöjligheterna i växande städer. Reformerna tar inte hänsyn till huvudstadsregionens särdrag och når inte heller de mål som är uppsatta. Enligt utlåtandet får lagförslagen inte godkännas i sin nuvarande form.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *