Redaktionen tipsar om sommarläsning!
Barn och unga, är hoppet, säger regeringen – men hurdant är beslutsfattarnas exempel? Kanske först en sväng via Åland till bergbanan i Åbo och vidare med elbil till Kyrkslätt och bostadsmässan i Lovisa? Arkivet är djupt och det har bredd.
Därför behöver kultur och kulturarv för barn lyftas i samhällsdebatten
”Tar man bort finansiering från kulturfältet blir det väldigt svårt att någonsin få den tillbaka, och det är problematiskt i många avseenden. Rikedomen att få lära sig sitt kulturarv måste få kosta: nyttan och vikten av kultur och kulturarv behöver därför lyftas i samhällsdebatten. Kultur är ingen extra lyx, det är en grundläggande rättighet”, säger Annina Ylikoski, koordinator vid Österbottens barnkulturnätverk BARK.
Marita Gustafsson ”tycker inte det är så roligt att titta på Kuopiobor eller vem det nu är som kommer till i Åbo i grupp, tar selfies och gör sig lustiga över Funikularen. Man måste prata med den. Precis som man gör med djur och växter”, säger hon och fortsätter den raska promenaden nedför Kakolabacken.”
Inför turistsäsongen: Finländare i majoritet bland besökarna på Åland
”Hållbarhet är ett ledord i dag. Många vill resa i sitt närområde och ägna sig åt aktiviteter i naturen. Då kan Åland gynnas. Men det är viktigt att vi har ett brett utbud. Man kan inte utgå från att alla i familjen vill fiska eller spela golf. Jag tror inte heller på en framtid som bygger på att locka folk till Åland med möjligheten att köpa taxfree sprit. Det är inte så attraktivt längre.” Det säger Hubertus von Frenckell som driver Käringsund Resort & Conference, Ålands största stugby med 60 stugor och 400 bäddar.
Allt fler har elbil – vem ska bygga laddstationerna?
”Nätverket för laddstationer är förvånansvärt bra numera i södra Finland, men det gäller att ladda ned en uppsjö av olika appar för att man ska kunna betala för laddningen eftersom det finns så många operatörer”, säger Henrik Ramm Schmidt som köpte sitt livs första elbil för två år sedan. Vägen till den eldrivna världen har inte varit en självklarhet.
Det kan bara bli bra – så bygger Lovisa för bostadsmässan 2023
Skuggan av kärnkraftverket når inte till Drottningstranden. Från Drottningstranden vid Lovisaviken är det drygt tio gånger så lång väg till Hästholmen som till Lovisa torg. Torget kan man nästan se med blotta ögat från vasskanten för det är på en dryg kilometers avstånd. Kärnkraftverket ligger på andra sidan en tät skog och cirka 14 kilometer söderut längs Skärgårdsvägen. ”Det är som många finländare vill ha det. Ett tryggt och miljövänligt hem vid vattnet nära centrum”, säger stadsdirektör Jan D. Oker-Blom.
Sådan är den nya regeringen – minus näringsministern – se alla namnen här
Här hittar du en presentation av ministrarna i nya regeringen, vars uppdrag försvåras av ideologiska motsättningar och en personkemi som kan ha fått extra törnar i juni. Då den här artikeln blir klar för publicering 30.6 kommer nyheten om näringsministern Vilhelm Junnilas (Sannf) avgång. ”Blev omöjligt att fortsätta.”
Vuxnas ansvar är stort och goda exempel viktiga, påminner Sandra Bergqvist
Intervju med nya idrotts- och ungdomsministern, gjord precis innan den dramatiska omröstningen i riksdagen om näringsministerns förtroende – och slutliga fall. Sandra Bergqvist påminner om behovet av förebilder och också om det att gemenskap skapas inte bara på idrottsplanen. Det finns många slags hobbyer och alla behöver stöd. Extra läsning följer! Ladda ned regeringsprogrammet på några hundra sidor.
8. Ekonomiskolan pratar pengar på åttornas sätt
Vad är det för skillnad på behov och begär, hur gör man för att spara pengar och hur ska jag tänka för att köpa smart? Under två timmar fullspäckade med ekonomi fick åttor från två svenskspråkiga högstadier i Vasa lära sig om allt från konsumtion och sparande till placeringar och hållbarhetstänk under Marthaförbundets föreläsning Ekonomiskolan.
9. ”Utgångspunkten är att myndigheterna följer lagen i sin verksamhet”
”Det är förstås inte upp till medierna att hålla reda på domstolarnas linjedragningar, utgångspunkten är att myndigheterna följer lagen i sin verksamhet. Man får nog se Helsingfors processbeslut i detta ärende som en enskild händelse. Min uppfattning är att världsutvecklingen rent generellt har lett till att myndigheterna i Finland lägger mer vikt vid att följa våra grundrättigheter för att upprätthålla rättsstaten, däribland också offentlighetsprincipen”, säger Ida Sulin, ledande jurist vid Kommunförbundet.
10. Torgpodden – Så lockade Lahtis godisfabriken till sig
Hur får man ett storföretag att investera i sin kommun? Lahtis stadsdirektör (från hösten 2023 i Vanda) Pekka Timonen lyfter fram sitt viktigaste recept: samarbete. Företagen och kommunen har, och ska ha, samma mål. Timonen och Fazers koncernchef Christoph Vitzthum berättar vad det var som fick parterna att skriva under det historiska samarbetsavtalet. Debattledare är journalisten Magnus Londen.