Storfurstendömet Finland kopierade Sveriges kommunallag för 150 år sedan.

– Beslutsfattarna var modiga, vi var ju en del av Ryssland. Men den gemensamma nordiska demokratiska traditionen har visat sig vara mycket fruktbar. Den vägen går vi vidare, sade Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma, Kommunförbundets vd.

150-årsjubiléet firades på Ständerhuset i Helsingfors på fredagen.

Men samtidigt som firandet pågick oroade sig kommunfolket över vårdreformen. Hur ska det gå med den kommunala självbestämmanderätten? Kommande vecka väntas riksdagens grundlagsutskott ge sitt utlåtande om förslaget till vårdreform.

–  Grundlagens roll måste vara klar. Då man gör ett beslut måste man veta vad det för med sig. Det går inte att först besluta och sedan börja fundera på hur man tolkar grundlagen, sade kommunminister Paula Risikko (Saml).

Hon lyfte också fram mediernas roll.

– Ett mångsidigt medielandskap är viktigt för demokratin. Om inte medierna rapporterar vet inte medborgarna var och när de ska påverka, sade Risikko.

Kommunförbundets vd påpekar att vi hittills haft en klar ansvarstagande part; kommunerna.

– Nu inför vårdreformen är det viktigt att fråga vem som bär ansvaret för välfärdstjänsterna i framtiden. Den allmänna uppfattningen är att det inte kan vara staten, sade Mäki-Lohiluoma.

 Antti Lindtman (SDP), styrelseordförande för Kommunförbundet, påpekade att den ekonomiska situationen och hållbarhetsgapet nu är orsaken till att vi måste integrera verksamheterna och rädda välfärdssamhället.

– Vad är en kommun i framtiden, det är huvudfrågan för de nästa 150 åren.

 

Läs också:

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *