Svenska Finlands folktings budskap till regeringsförhandlarna Alexander Stubb, Timo Soini och Juha Sipilä (bilden)  är tydlig: Det är regeringen som bär ansvaret för nationalspråksstrategin och det svenska språket i Finland. Folktinget vill förlänga nationalspråksstrategin till 2019.
Vem ska bevaka de svenska intressena i den nya regeringen? Det här är en fråga som opinionsbildare i Svenskfinland ställer sig sedan det blev klart att regeringsbasen i Finlands nya regering kommer att bestå av Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet .
Större ansvar på Folktinget
Många frågar sig nu hur det blir med bevakningen av svenska intressen då SFP står utanför regeringen. Kanske faller ett större ansvar på Folktinget . Folktinget sköter ju intressebevakning på många olika nivåer, men får nu se över sin profil och kanske välja politiker med tyngd, också från de övriga partierna.Men att läsa igenom lagförslag, för att se hur de påverkar Svenskfinland och att i utskottsarbetet reellt påverka innan regeringen ger lagförslagen, det kan bara göras av den som sitter i regeringen.
Stig Nygård, på ledarplats i Vasabladet
Jättejobb framför oss
Jag tror och hoppas att den ny regeringen inte kommer att bedriva en vulgär politik gentemot svenskan. Men vi har ett jättejobb framför oss.
Steven Frostdahl, vice orförande i Folktinget
Dåliga nyheter för Svenskfinland
Ur finlandssvensk syvinkel är en regering med Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet dåliga nyheter. Samlingspartiet har visserligen under de senaste åren haft en ledning som beaktat svenska frågor, men har också starka svenskfientliga krafter och en fennomansk historia.På en direkt fråga på presskonferensen tog Alexander Stubb (Saml) avstånd från tanken att han ska driva svenska frågor i den nya regeringen. Nu är det inte bara SFP utan också SDP, som både i princip och i praktiken ömmar för det svenska.
Susanna Ginman, på ledarplats HBL
”Lövström till  Centern”
– Mats Löfström kan inte jobba i opposition utan han måste med regeringen. Den åländska riksdagsledamoten kan inte vara i opposition mot regeringen. Det är att sätta hela Åland i opposition, säger hon.
Den enda öppningen lantrådet ser till regeringen är att Löfström hoppar från den Svenska riksdagsgruppen till Centerns riksdagsgrupp.
– Den frågan är faktiskt aktuell just nu. Han måste tänka hur Åland ska få mest inflytande i regeringen. Det är därför han är där.
Lantrådet Camilla Gunell i en intervju i Nya Åland
Goda förbindelser viktiga
– För Ålands del är det oerhört viktigt att vi har ytterst goda förbindelser till statsministern och regeringen. För egen del har jag en bra relation till Juha Sipilä och största delen av Centern. De kontakterna vill jag formalisera ytterligare för att stärka Åland i riksdagen.
Riksdagsledamot Mats Löfström, i intervju i Nya Åland
Stubb och svenskan
Stubbs avfärdande av frågan om han ser sig ha något ansvar för det svenska som minister lät definitivt inte bra. Som om han, något förnärmad, trott att han nu uppmanas sköta också SFP:s tomt.
Men det handlar det ingalunda om. I en regering som ska ro den stora social- och hälsovårdsreformen i hamn med alla dess aspekter för vården på svenska och där både Sannfinländarna och Centern i sina sonderingspapper nämner experimentverksamhet med slopad obligatorisk svenska i flera repriser kunde han kanske ta de svenska intressena som en helt egen hjärtesak.
Hans parti är ju ändå tvåspråkigt, åtminstone om man får tro dess stadgar.
Anne Suominen, politisk specialredaktör i kommentar på svenska.yle.fi
Färre ministrar
SFP var med ännu en timme innan det slutliga beslutet. Partiet blev dock till slut enligt Centerledningen onödigt: att anpassa sannfinländarnas och SFP:s politik till varandra hade kunnat skada regeringens verksamhet.
Med färre partier klarar sig regeringen med färre ministrar.
Helsingin Sanomat på ledarplats
Svenskan och Norden
Något nämnvärt intresse för svenskan och Norden finns inte. ­Där­emot tror jag nog att den blir målmedveten när det gäller ekonomin.
Ole Norrback i intervju i Vasabladet
Ingen automatik
Inget av de andra partierna har per automatik intresse för svenska frågor trots att många av dem nog håller med när SFP föreslagit något.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson i en intervju i Österbottens Tidning
Läs också Camilla Berggrens blogg:

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *