Lyckades Sannfinländarnas charmoffensiv? Vem vinner den borgerliga kampen i Sjundeå och Kyrkslätt?

När vallokalerna stänger ikväll klockan 20 kommer inte alla förhandsröster att vara räknade.

I årets kommunalval lades rekordmånga förhandsröster och Yles valexpert, forskaren Sami Borg, säger att åtminstone över tio procent av rösterna ännu inte är räknade när de första resultaten börjar ramla.

Förhandsrösterna är delvis riktgivande för resultatet, men speciellt i de stora städerna – där rösträkningen tar längre tid – gäller det att inte dra förhastade slutsatser.

Vad kan det då vara skäl att notera, också utanför den egna kommungränsen? Här några intressanta frågor i Svenskfinland.

  1. Hur klarar sig de partipolitiskt obundna rörelserna, till exempel Fri Samverkan i Kimitoöns kommun och Pro Kronoby i Kronoby? I dessa kommuner, men också på annat håll i Svenskfinland, är de en makt att räkna med, åtminstone i egenskap av vågmästare.
  2. Samlingspartiet lär vinna Åbo och Minna Arve föreslås bli borgmästare, men Sannfinländarnas och Grönas framgångar, eller bakslag, dikterar hur Åbos ambitiösa klimat- och expansionsmål nås. Bland annat kan snabbspårvägen bli en lika upprivande politisk kamp som torgparkeringen var en gång i tiden.
  3. Hur ser den borgerliga majoriteten i Kyrkslätt och Sjundeå ut efter valet? I Sjundeå har Samlingspartiet och Gröna medvind, medan SFP eventuellt har en negativ trend att bryta. SDP hoppas kunna återta förlorad mark men gör det i så fall sannolikt på Vänsterförbundets bekostnad. I Kyrkslätt kan SFP utmana Samlingspartiet – som de inte är såta vänner med efter bildningsdirektörsdebaclet – men också Gröna kan utmana.
  4. Lyckades Sannfinländarnas charmoffensiv i Österbotten? Magmas undersökning tyder på att svaret är nej, men frågan är om alla som deltog i enkäten svarade ärligt på frågorna. Sannolikt äter Sannfinländarna av andra partier än SFP, vilket betyder att också på tvåspråkiga orter kan partiet bli ett som SFP måste förhålla sig till.
  5. Valdeltagandet. Förhandsröstningen slog nya rekord, men tyder det på ett lamare valdeltagande under själva valdagen? Fotbolls-EM, det faktum att vi är mitt i juni och att det handlar om ett kommunalval – som i bästa fall når ett 60-procentigt valdeltagande – skvallrar om att deltagandet blir blygsamt, vilket gynnar partier som SFP och Samlingspartiet men kan leda till en mindre valframgång för Sannfinländarna än väntat.