Kommunförbundets vice vd Timo Reina välkomnar regeringens beslut om att satsa en miljard euro på att utveckla ICT-lösningar i vårdreformen. I samband med regeringens halvtidsgranskning lovade regeringen också sänka dagvårdsavgifterna som ett steg att avlägsna de så kallade flitfällorna.

”En miljard till ICT- lösningar i vårdreformen är en viktig investering. Vist och snabbt agerat. Hoppas förändringsstödet inte glömts bort”, skriver Timo Reina på twitter angående regeringens beslut att investera en miljard euro i att bygga upp en nationell plattform för patientinformation i vårdreformen.

Reina påpekar också att det inkomstbortfall de sänkta dagvårdsavgifterna innebär måste ersättas till kommunerna. Regeringens planer är att kommunerna kompenseras för inkomstbortfallet genom att höja statsandelarna, fastighetsskatten och samfundsskatten.

Beslutet om sänkta dagvårdsavgifter kommer att beröra ungefär 6 700 familjer som helt slipper betala dagvårdsavgifter. Tvåbarnsfamiljer som har inkomster på högst 2 500 euro flyttas till nollavgiftsklassen. Lindringar i avgifterna införs också för medelinkomstfamiljer.

De sänkta dagvårdsavgifterna är ett steg i att avlägsna de så kallade flitfällorna. Genom olika åtgärder hoppas regeringen genom att avlägsna flitfällor kunna skapa 5 000 nya arbetsplatser.

Kommunförbundets chefsekonom Minna Punakallio skriver på twitter att 5 000 arbetsplatser inte är tillräckligt utan att det behövs fler åtgärder.

I oppositionen tycker man inte att regeringen lyckats med målet att höja sysselsättningen. Målet var att nå en sysselsättningsgrad på 72 procent. SDP:s ordförande Antti Rinne säger att regeringen inte kommer i närheten av sina sysselsättningsmål.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson är inne på samma linje och undrar också varifrån regeringen tänkt ta pengarna.

De Grönas ordförande Ville Niinistö påpekar att de stöd som regeringen nu ger till utbildning bara är plåster på såren för de nedskärningar de redan gjort tidigare. Regeringens nedskärningar drabbar fortfarande studerande, yrkesskolor och högskolor permanent och mycket, skriver Niinistö.

Läs mer i regeringens pressmeddelande (på finska)

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *