Det kom in över 600 utlåtande om utkastet till valfrihetslagen. Kommunerna och fackföreningarna ställer sig mest kritiska. SFP:s Anna-Maja Henriksson hoppas att regeringen läser utlåtandena innan de gör sina ändringar.

Tidsfristen för utlåtanderundan om valfrihetslagen löpte ut på tisdagen kl. 16.15. På twitter meddelar understatssekreterare Tuomas Pöysti att det kom in över 600 utlåtande.

I en intervju för Iltalehti säger  Pöysti att kommunerna och fackföreningarna generellt sett kommit med de mest kritiska utlåtandena.

Pöysti tror att antalet utlåtande kommer att stiga till närmare 700 och han säger till Iltalehti att ett litet team nu kommer att läsa igenom dem. Ett sammandrag är att vänta inom två till tre veckor.

Genomläsningen av utlåtandena har redan påbörjats och Pöysti säger till Iltalehti att kommunerna och fackföreningarna generellt ställer sig mer kritiska till reformen än näringslivet.

Kommuntorget skrev tidigare i veckan om den kritik som kommit fram i utlåtandena från bl.a. Institutet för hälsa och välfärd (THL), Högsta förvaltningsdomstolen och Kommunförbundet.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson skriver på twitter att hon nu hoppas att utlåtandena verkligen läses och att ändringar i lagparagraferna görs först då man tagit till sig kritiken.

Tidtabellen är en av de saker som kritiserats mest både gällande valfrihetslagen och hela vård- och landskapsreformen. Regeringen har ändå hittills sagt att de håller fast vid sin tidtabell enligt vilken reformerna och alla lagar ska träda i kraft fr.o.m. 1.1.2019.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *