Statsminister Juha Sipilä (C)  presenterade regeringsprogrammet för riksdagen på tisdagen. Speciellt nedskärningarna i utbildningen kritiserades hårt från oppositionshåll. Regeringspartierna stödde programmet och framhävde att exporten måste komma igång på allvar för att Finland ska klara sig.

Antti Rinne (SDP) tyckte att regeringsprogrammet var som ett slag i luften på grund av att han inte tror att besparingarna leder till ett bättre Finland.

− Vallöftena bröts direkt. Alla partier lovade att inte skära i utbildningen, men det är det första första som regeringen skär ner i, konstaterade Rinne.

Ville Niinistö (Gröna) instämmer med Rinne att utbildningen är fel ställe att spara på. Niinistö kommenterar att nedskärningarna kommer att drabba kvinnodominerade branscher hårdast.

− Regeringen vill skära ner i social- och hälsovården och dagvården som alla är kvinnodominerade branscher. Det ät tydligt att kvinnorna drabbas hårdare än män i regeringsprogrammet, säger Niinistö.

Svenska riksdagsgruppen agerar vakthund

Svenska riksdagsgruppen håller med om att det behövs målmedvetna åtgärder och reformer angående arbetslivet. Inbesparingarna är stora men oundvikliga eftersom ekonomin är så dålig.

Enligt SFP:s partiordförande Carl Haglund och Svenska riksdagsgruppen är det fel att spara på barnen och utbildningen. Regeringen har enligt SFP heller inte fört fram några trovärdiga åtgärder för att förbättra jämställdheten i landet.

− Det är fint att man skapat en familjeministerpost men posten ser ut att till största del vara enbart symbolisk, säger Haglund.

Tvåspråkigheten nämns knappt i regeringsprogrammet och partiet är inte imponeradt av språkstrategin.

Enligt Svenska riksdagsgruppen är det omöjligt för en person att sköta både arbetsministerns och justitieministerns jobb.

− Svenska riksdagsgruppen kommer att stödja regeringen då den förtjänar det, men kommer också att agera vakthund. En vakthund som regeringen behöver, konstaterar Haglund.

TEXT: OSKAR KARLSSON OCH AXEL NURMIO

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *