Riksdagsman Mats Nylund (SFP) har för avsikt att lämna politiken. Redan tre år före nästa riksdagsval meddelar Nylund att han inte ställer upp i nästa val. I stället siktar han på att efterträda Holger Falck som ordförande för SLC.

-Jag vill i god tid säga till att jag inte kandiderar i nästa riksdagsval utan ställer mig till förfogande då SLC nästa gång väljer ny ordförande, säger Nylund.

Han förnekar att politiken inte skulle intressera längre.

-Naturligtvis är det annorlunda att vara ledamot i ett oppositionsparti men det är inte orsaken till mitt val. Tolv år som jag suttit i riksdagen är en lång tid. SLC:s ordförandeskap är en möjlighet som kanske inte kommer på nytt och det är primärt en heltidssyssla, säger Nylund.

I dag säger Nylund att han kommer att sitta denna riksdagsperiod till slut och, om han blir vald till SLC-boss på kongressen sent i höst blir det fråga om deltidsarrangemang tills 2019. Om arrangemanget inte håller och Nylund avgår tidigare är det kommundirektören i Vörå, Mikko Ollikainen som står i tur. I senaste val var Ollikainen mycket nära att komma in i riksdagen som fjärde SFP- ledamot från Vasa valkrets men nådde inte riktigt fram.

Nylund har sysslat med jordbruksfrågor i hela sitt liv och driver fortfarande gården i Pedersöre.

Nuvarande ordförande för de svenska lantbruksproducenterna, Holger Falck, har suttit på sin post i sexton år.

Mats Nylund är invald i riksdagen från Vasa valkrets. Att han inte ställer upp i nästa riksdagsval gör att hugade kandidater har tid att förbereda sig. Allmänt tippas Anna-Maja Henrikssons val till ny ordförande för SFP vara ett klart fall. Om så sker kanske en österbottnisk ordförande kan hjälpa till att även återfå det fjärde mandatet i Österbotten.

 

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *