Jordbruks- och miljöministern Kimmo Tiilikainen (C) tillsätter en expertgrupp som ska få bukt med på skarvproblemet i Finland. Deadline för konkreta åtgärder är nästa sommar.

Det säger miljöministern i ett svar på ett skriftligt spörsmål av SFP-riksdagsledamöterna Anna-Maja Henriksson, Mats Nylund, Mikaela Nylander och Stefan Wallin. SFP-ledamöterna hade i sitt spörsmål frågat vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att skyddsjakt av skarv ska kunna förverkligas på ett effektivt sätt.

I spörsmålet kräver ledamöterna också att EU:s fågeldirektiv ska ändras så att skarven kan bli jaktbart vilt i Finland.

Expertgruppen fått en deadline till nästa sommar att komma fram med konkreta åtgärder. Expertgruppen ska behandla problematiken både med tanke på de skador fåglarna förorsakar, men också se saken ur skyddsperspektiv och utgående från EU-bestämmelserna.

– Att miljöministern tillsätter en expertgrupp visar klart att han är öppnare för skarvproblematiken än sin företrädare. Det är bra, säger Anna-Maja Henriksson, ordförande för Svenska riksdagsgruppen, som i flera år aktivt drivit på för att skarvproblemet i skärgården ska tas på allvar.

– Det som är viktigt att saken inte begravs i en arbetsgrupp, eftersom problemen finns här och nu, säger hon.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *