Sanna Marin blir Finlands nästa statsminister. Sirpa Paatero gör comeback som kommunminister. Samtliga partier i den gamla regeringsbasen har nu sagt ja till att fortsätta i den nya regeringen som utses i morgon, tisdag.

Socialdemokraternas partifullmäktige valde på söndag kväll Sanna Marin till partiets statsministerkandidat i en ytterst jämn omröstning där motkandidaten Antti Lindtman fick 29 röster och Sanna Marin 32. Formellt ska riksdagen ännu utse statsminister, det blir i morgon tisdag.

Förutom statsministerkandidat valde socialdemokraterna också sina övriga ministrar till den nya regeringen. Största överraskningen är (åter)valet av Sirpa Paatero som avgick från posten som kommun- och ägarstyrningsminister för bara någon vecka sedan och nu återkommer som kommunminister. Tytti Tuppurainen tar sig an ägarstyrningen och blir EU- och ägarstyrningsminister i den nya regeringen.

Riksdagens första vice talman Tuula Haatainen blir arbetsminister medan tidigare arbetsministern Timo Harakka blir kommunikationsminister. Krista Kiuru och Ville Skinnari behåller sina ministerportföljer det vill säga Kiuru fortsätter som familje- och omsorgsminister och Skinnari som utvecklings- och handelsminister.

SDP-basen Antti Rinne förslås bli riksdagens första vice talman.

Kulmuni tar finansministerportföljen

Också Centern har valt att låta ministerportföljerna rotera. Partiordförande Katri Kulmuni och Mika Lintilä byter portföljer så att Kulmuni blir finansminister och Lintilä näringsminister.

Svenska folkpartiet har beslutat fortsätta som förr: Anna-Maja Henriksson som justitieminister och Thomas Blomqvist som minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Vänsterförbundet beslöt på måndag eftermiddag att de behåller sina nuvarande ministrar, partiordförande Li Andersson fortsätter som undervisningsminister och Aino-Kaisa Pekonen som social- och hälsovårdsminister.

Också de De gröna har beslutat behålla sina ministrar på nuvarnade poster. Det betyder att partiordförande Maria Ohisalo fortsätter som inrikesminister, Pekka Haavisto som utrikesminister och Krista Mikkonen som miljö- och klimatminister.

I morgon tisdag väntas presiden Sauli Niinistö utse den nya regeringen under Sanna Marins ledning.

Sanna Marin

  • Född 1985
  • Bor i Tammerfors med make Markus och dottern Emma(2018)
  • Student från vid gymnasiet Pirkkalan yhteislukio 2004, förvaltningsmagister från Tammerfors universitet 2017
  • Riksdagsledamot sedan 2015. I riksdagen har hon varit medlem i stora utskottet, lagutskottet och miljöutskottet
  • Marin är stadsfullmäktigeledamot i Tammerfors, och tidigare ordförande för Tammerfors stadsfullmäktige
  • SDP:s första vice ordförande
  • Vikarierade Antti Rinne under hans sjukledighet våren 2019
  • Kommunikationsminister i Rinnes regering

Källa: Statsrådet