Karisbo, rappare och chefredaktör. Johan Kvarnström blev plötsligt SDP:s främsta kandidat i Raseborg efter veteranpolitiker Maarit Feldt-Rantas sjukdomsbesked. Med 4215 röster i bagaget kan han pusta ut av lättnad.

– Det har knappt sjunkit in! Säger en uppenbart lättad Kvarnström när Kommuntorget ringer upp honom dagen efter valet.

Kvarnström är överraskad över antalet röster han fått.

– Jag hoppades på åtta mandat för SDP i Nyland. Jag hade räknat med att det skulle räcka med betydligt färre röster, lite på 3000, säger Kvarnström.

I Nyland var rösträkningen klar först klockan ett. TV-sändningen var slut för länge sedan och Kvarnström satt vid datorskärmen och väntade på det slutliga resultatet.

– Någon sade att jag fick drygt 3000 röster i Raseborg och det är superbra!

Hur tycker du det gick för SDP överlag?

– Det blev så olidligt spännande för min egen del att jag glömde bort att titta på hur det gick för SDP på nationell nivå!

– Hela det rödgröna blocket gick framåt. Det gick bra men vi hoppades på ännu bättre.

Tre killar hack i häl

Läget var spänt. Rösträkningen var långsam i Raseborg och den räknade andelen stod länge på 80 procent. I Vanda gick det snabbare och där slutade partikamraten Hussein al-Taee på 4210 röster, det vill säga fem röster färre än Kvarnström.

– Det slutade så att vi båda gick om Joona Räsänen från Lojo, säger Kvarnström.
Räsänen landade på 4189 röster och blev därmed suppleant.

Vilka partier vill du se i regeringen?

– Jag har en drömkonstellation som inte är förenlig med valresultatet. I den skulle det vara SDP, De Gröna, Vänsterförbundet och SFP. Men jag tror att det är för tidigt för en minoritetsregering i det här landet.

– Det blir intressant att se hur valets enda förlorare Centern förhåller sig till regeringsmedverkan.

Vad kommer du att driva för frågor i riksdagen?

– Det är viktigt att fortsätta det som Maarit Feldt-Ranta gjort i flera år, att driva framåt vår version av den nordiska välfärdsmodellen. Dessutom kommer jag att aktivt hålla framme språkfrågan.

– Det är jätteviktigt att vi har fortfarande har en socialdemokratisk ledamot från Västnyland. Det är otroligt viktigt att Finlands Svenska Socialdemokrater fortsättningsvis har en plats i riksdagen. Vi har alltid haft minst en representant och den här gången var det väldigt osäkert på förhand, säger Kvarnström.

Hur ser du på social- och hälsovårdsreformen?

– Vad man än går inför för beslut i frågan om social- och hälsovårdsreformen, så hoppas jag att den politiska kulturen återgår till sann parlamentarism. Tar det i mindre steg och inga mastodontprojekt.

– Socialdemokraterna vill lappa på bristerna i den nuvarande modellen med 1000 fler läkare och vårdare.

Valet i Nyland

Bland röstmagneterna  i Nyland återfinns Samlingspartiets Elina Lepomäki med 19273 och Kaj Mykkänen med 14198 röster . Socialdemokraternas Antti Lindtman fick 14527 röster och Antti Rinne 12086. NYT-rörelsens Harry Harkimo knep 12919 röster.

SFP:s Anders Adlercreutz fick 9403 röster, Thomas Blomqvist 6141 och Veronica Rehn-Kivi 5636, medan Mikaela Nylanders 4637 röster inte räckte för ett återval.

Leena Meri blev Sannfinländarnas röstdrottning i Nyland med 9794 röster, De grönas Pirkka-Pekka Petelius fick 6303 röster och Centerns Antti Kaikkonen 10747.

Här är de invalda från Nylands valkrets.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *