Skärp er, ni som representerar kommunerna i riksdagen och i välfärdsområdenas fullmäktigen. – Kommunernas rätt att bestämma själv är inte längre självklar, säger Kommunförbundets verkställande direktör Minna Karhunen.

Minna Karhunen diskuterar riksdagsvalet med Sami Borg, forskningschef vid Stiftelsen för kommunal utveckling KAKS tillsammans med journalisten Ville Miettinen i Valiokunta-podden.

Lyssna här (på finska):  Eduskuntavaalit | Vieraina Minna Karhunen ja Sami Borg

Karhunens kritik gäller de kommunala förtroendevalda som också är riksdagsledamöter och dessutom kanske sitter i ett välfärdsområdes fullmäktige. Det är nästan 180 personer.

– Jag tycker mig se att man nu petar i rätten att göra lokala strategiska beslut. Det är allt fler normer som styr. Det är pengaströmmarna som gäller, till exempel genom alla projektmedel som ska anhållas och beviljas, säger hon. 

Sami Borg säger att det finns orsak att fortsätta granska följderna av vårdreformen, men att kommunerna fortsättningsvis har många möjligheter att samarbeta och hitta lokala lösningar.  

Många minns Borg som valexpert och kommentator från tv. Karhunen började som vd vid Kommunförbundet för snart fyra år sedan – precis inför riksdagsvalet 2019.

Sami Borg påminner att debatten inför förra riksdagsvalet handlade om miljön. Denna gång handlar nästan allt om ekonomi. 

– Världen har förändrats. Jag hoppas att de unga verkligen röstar, säger Borg.

Läs mera: Enkät: Tre av fyra unga säger att de röstar

Läs också: Ulf Stenman: Riksdagsvalet är ett kommunalval

Minna Karhunen, Sami Borg och Ville Miettinen i podcasten Valiokunta. (Foto: Tommy Pohjola)