Ordförande för riksdagens social- och hälsovårdsutskott Krista Kiuru (sdp) kräver att regeringen med snabb tidtabell tar ställning till tidpunkten för landskapsvalet. Annars kan inte social- och hälsovårdsutskottet komma vidare i sitt arbete.

I en intervju för Kuntalehti säger Kiuru att regeringens syn på vallagen behövs för att utskottet ska komma vidare. I regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagstiftning om inrättande av landskap och om en reform av ordnandet av social – och hälsovården (RP 15/2017)  ingår också vallagen.

Eftersom landskapsvalet flyttas måste vallagen ändras. Enligt Kiuru är det nu bråttom eftersom utskottet redan nu är i det skedet att paragraferna i vallagen granskas och diskuteras.

– För det behövs också regeringens syn på saken, säger Kiuru till Kuntalehti.

Enligt Kiuru borde hela kommunfältet med sina förtroendevalda så snabbt som möjligt få veta hur vallagen kommer att skrivas.

– Det skulle vara schysst om beslutsfattarna skulle berätta när landskapsvalet kommer att hållas om det inte blir i slutet av oktober. Här skulle jag skynda på regeringen så att vi kan gå vidare med ”moderlagen” i riksdagen.

Kiuru tycker situationen social- och hälsovårdsutskottet hamnat i är märklig.

–Inte passar det sig att vi beslutar om tidpunkten för valet utan att regeringen sagt sin åsikt.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *