Koskinen: Rätten att kandidera i flera val kunde begränsas

Jar Koskinen
Jar Koskinen
7.1.2016

Kommunförbundets vd Jari Koskinen funderar på om man i och med de nya självstyrelseområdena borde begränsa rätten att kandidera i flera val, skriver Yle. – Vi kunde prova den svenska modellen där en person inte kan delta på tre nivåer, säger Koskinen.

De nya självstyrelseområdena innebär att väljarna får rösta i ytterligare ett val. Kommuntorget skrev i onsdags om att flera experter anser att vi borde begränsa  rätten att kandidera i flera val samtidigt. Koskinen säger till Yle att man kunde begränsa rätten så att kandidaten ställer upp i till exempel i riksdagsval- och områdesval men inte i kommunalval under samma valperiod. Upplägget kunde också ordnas så att kandidaten får ställa upp i kommunal- och områdesval men inte riksdagsval, förtydligar Koskinen.

– Genom att begränsa deltagandet skulle man förhindra att en och samma person får för mycket makt.

”Senarelägg kommunalvalet”

Att hålla presidentval och områdesval samtidigt har motiverats med sparkrav. Ett separat uppskattas kosta 15 miljoner euro. Kommunalvalet våren 2017 är ändå för tidigt med tanke på områdesvalet.

Enligt Koskinen kunde kommunalval och områdesval kombineras.

– Om tidtabellen blir för stram kunde man senarelägga kommunalvalet med några månader till hösten, så att valen hålls samtidigt och man når en besparing på 15 miljoner euro.

Koskinen poängterar att det är hans egen åsikt. Kommunförbundet har inte tagit ställning i frågan.

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här