När Finland firar 100 år av självständighet ska det synas i hela landet och alla ska ha möjlighet att delta i festligheterna. Kreativitet är tillåtet, i Pargas har man till exempel börjat med att baka Finlandskakor. De officiella råden och tipsen till kommunerna finns i en pinfärsk guide.

suomifinland100-tunnus_sininen_rgb[1]– När vi firar Finlands 100-årsjubileum firar vi egentligen demokrati och vad är då ett bättre exempel på demokrati än vår självstyrande stat och alla våra självstyrande kommuner, säger Johan Lindholm, svenskspråkig informatör för projektet Finland 100 år.

Kommunerna och städerna ska vara med och förverkliga jubileumsåret. Det kan ske på olika sätt, den officiella guiden ger goda råd. Men en portion egen kreativitet tillåts också. Lindholm visar upp en glasburk full av pepperkakor i form av Finland.

Kommunen kan alltså haka på gemensamma evenemang som t.ex. startskottet för jubileumsåret på nyårsafton 2016 eller under självständighetsdagen 2017, men kommunerna kan också på olika sätt uppmärksamma jubileumsåret under hela året.

– Om man t.ex. har något bygge som blir klart eller påbörjas under 2017 kan kommunen namnge det efter jubileumsåret. Eller så kan man namnge en hundraårsgata, skvär, torg eller annan central plats. Det blir ett bestående minne av jubileumsåret, säger Lindholm.

– Tanken är också att självständighetsdagen 2017 på något sätt ska firas i varenda grundskola i Finland och här har kommunerna en viktig roll.

Temat för jubileumsåret är tillsammans och firandet inom ramen för Finland 100 kan egentligen se ut hur som helst så länge det är inkluderande och inte strider mot temat.

Kommuner i festskrud

Jubileumsåret får också gärna synas i gatubilden. Statsrådets kansli producerar från och med hösten 2016 diverse Finland 100-synlighetsmaterial för kommunernas användning, exempelvis flaggor, affischer, fönsterklistermärken och ballonger. Sekretariatet för Finland 100 år konkurrensutsätter materialleverantörer och kommunerna kan beställa materialet direkt via Finland 100-webbutiken som öppnas senare i år.

Om kommunen vill göra skräddarsydda synlighetslösningar, t.ex. en väggmålning, ska kommunen vara i kontakt med Finland 100-sekretariatet.

Fira demokrati – aktivera väljarna

Lindholm hoppas att kommunerna är ivriga att delta i jubileumsfirandet. Han tror att ett aktivt firande också kan sporra valdeltagandet i kommunalvalet 2017.

– Eftersom det handlar om demokrati är det roligt att vi har ett val som infaller just under jubileumsåret. En dröm är att vi i kommunalvalet 2017 har en kommun där valdeltagandet är 100 procent samma år som Finland fyller 100.

Guiden i sin helhet hittar du här: Kommunernas guide till Finlands 100-årsjubileum (PDF)

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *