Integreringen av de asylsökande som fått uppehållstillstånd kommer inom de närmsta åren att innebära stora utmaningar, bedömer Kommunförbundets vice vd Timo Kietäväinen, som gästade Yles A-studio på måndag kväll.
Enligt Kietäväinen är ansvarsförhållandet mellan staten och kommunerna inte såtillvida  klart när det gäller integrationen att man klarar av att ordentligt sköta integreringen av  det antal personer som väntas få uppehållstillstånd.
Kietäväinen påpekade att experter bedömt att upp till 30 000 asylsökande beviljas uppehållstillstånd. Kommunerna ansvarar via avtal med Närings-, trafik- och miljöcentralen om integreringen av asylsökande som fått uppehållstillstånd.
– Ifjol ingicks de här avtalen enbart för 1300 personer del, påminde Kietäväinen.
– I många städer  är köerna till integrationsutbildningen i huvudstadsregionen  upp till 8 månader. Om språkundervisningen börjar i ett sent skede är det frustrerande för de här människorna.Kietäväinen påpekade också att de ersättningar staten betalar kommunerna släpar efter. Ersättningssystemet är från 1993 och har bara granskats ett par gånger, påminde Kietäväinen.

Läs också: Kommunerna behöver tilläggsanslag för flyktingfrågan:

 

 

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *