Hur låter det med 560 euro på kontot varje månad utan att du behöver göra något? Summan motsvarar arbetslöshetsstödets miniminivå minus skatt. De Grönas förslag kommer samma dag som en arbetsgrupp ger sin mellanrapport om basinkomst.

Att minska på byråkratin och göra det lättare att ta emot också korta projektjobb är ett av regeringen Sipiläs spetsprojekt. En mellanrapport överlämnas till social- och hälsovårdsminister Hanna Mäntylä (Sannf) i dag, onsdag.  Men basinkomst har länge varit de Grönas kungstanke. Arbetslöshetsskyddets miniminivå är 703 euro minus skatt. Men alla fattiga får inte stödet i dag. Och reglerna om karens är stränga. De Grönas ordförande Ville Niinistö intervjuas i Lännen Medias tidningar.

-Om ministödet ersätts med basinkomst hjälper det framförallt personer som vill skapa ett samhälle där man genom företagsamhet skaffar sig inkomst. De som gör snuttjobb, till exempel underleverantörer inom byggsektorn, städare, frilansers, konstnärer, skådespelare, skulle vinna på systemet, säger Niinistö i Aamulehti. Läs hela artikeln här

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *