De förtroendevalda i Kittilä som gav sparken åt kommundirektören Anna Mäkelä 2014 är nu under åtalsprövning. De misstänks vara skyldiga för missbruk av tjänsteställning och arbetsbrott.

Flera av förundersökningarna hos Centralkriminalpolisen som rör Kittilä och de förtroendevaldas agerande där under de senaste åren har gått vidare till åtalsprövning. Den senaste handlar om uppsägningen av kommundirektören Anna Mäkelä.

Av 29 misstänkta är 28 kommunalt förtroendevalda. De misstänks för att vara skyldiga till missbruk av tjänsteställning och arbetsbrott.

Kittilä kommun sade upp dåvarande kommundirektören Mäkelä i november 2014. Både förvaltningsdomstolen i Norra Finland och högsta förvaltningsdomstolen har konstaterat att uppsägningen var olaglig.

Före Mäkelä blev uppsagd hade hon begärt en utredning av en liftanskaffning i skidorten Levi. Hissbolaget Oy Levi Ski Resort  ägs till 51 procent av Kittilä kommun och det fanns misstankar om att allt inte gått rätt till i liftanskaffningen. De förtroendevalda i Kittilä tog tillbaka beslutet om en utredning.

Centralkriminalpolisen har undersökt olika ärenden i Kittilä sedan år 2014 då biträdande riksåklagaren begärde att liftärendet utreds.

Gällande uppsägningen misstänks alla de förtroendevalda i fullmäktige, styrelsen eller tillfälliga nämnder som beredde ärendet. De förtroendevalda som anmälde avvikande åsikt eller röstade blankt är inte misstänkta för brott.

Eftersom de förtroendevalda är i arbetsgivarställning gentemot kommundirektören misstänks de vara skyldiga till arbetsbrott då kommundirektören inte har behandlats på ett sådant sätt som arbetarskyddslagen kräver.

Samtliga misstänkta säger sig vara oskyldigt anklagade för brotten.

Läs mer i pressmeddelandet från Centralkriminalpolisen (på finska).

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *