Dags för slutspurten - kandidaterna tycker till om kommunernas framtid
Söndagens riksdagsval intresserar. På tisdagen hade över 1,7 miljoner finländare röstat. Också kandidaterna är på danshumör. Kommuntorget gick ut – på torget.
– Det här är fantastiskt! Sjätte gången jag ställer upp i ett riksdagsval och den här gången känns det som att det går hela vägen, säger Mika Ebeling.
Mika Ebeling, se videon här under:
Stadsfullmäktig Ebeling har tidigare kandiderat i många kommunalval med framgång och även ställt upp i valet för borgmästare.
Ebeling ställer upp i Helsingfors där KD är i valförbund med Centern och Korjausliike. Enligt honom själv ger kvällstidningarnas enkäter just honom ett nu ett lyft.
– Pengar finns men vi behöver använda dem på det som är på riktigt viktigt, säger Ebeling.
Då Kommuntorget besöker Narinken i Kampen, där många kandidater träffar väljarna utanför köpcentret, pratar Ebeling med en dam som verkar ha mycket ärende. Till slut säger hon lycka till!
Hela riksdagsvalet verkar ha ett lyft. Valforskare Sami Borg säger till Yles finska tv-nyheter att fler förhandsröstat jämfört med 2019, då det tidigare rekordet gjordes.
På tisdagskvällen då vallokalerna stängde hade hela 1,7 miljoner finländare förhandsröstat.
Enligt Svenska Yle motsvarar det 37,9 procent av de röstberättigade. Det är ett nytt rekord som också slår de 36,6 procent som förhandsröstade i riksdagsvalet för fyra år sedan. Andelen som förhandsröstar har stigit för varje riksdagsval på 2000-talet.
– Det är tydligt att de stundvis heta debatterna intresserat väljarna, säger Sami Borg.
Läs och lyssna mera: Debatten om valdebatten – hoppas de unga röstar och att riksdagsledamöterna skärper sig
Mika Ebeling har gått ut på torg och gator som så många andra kandidater. En lapp i brevinkastet räcker inte.
– Det är jättemånga som kommer och pratar med mig. Och även de som jag hinner stoppa för en stund lyssnar på mig. Sedan diskuterar vi allt möjligt. Givande!
Mittemot Ebelings valhörna har många av Sfp:s största affischnamn samlats: På plats är åtminstone Anna-Maja Henriksson (Vasa valkrets), Anders Adlercreutz (Nylands valkrets), Eva Biaudet, Marcus Rantala och Silja Borgarsdóttir Sandelin.
Kampen om ett Sfp-mandat i Helsingfors är hård. Marcus Rantala syns på reklam i tidningarna och i kollektivtrafiken. I huvudstaden är det faktiskt svårt att undvika Rantala.
Tiden efter valet blir tuff för kommunerna oavsett vem av Sfp-helsingforsarna ska till Arkadiabacken.
– Vi ska ändå vara på det klarar att det inte får bli nedskärningar i skolan och vården, säger Marcus Rantala.
Marcus Rantala, se videon här under:
Skolan är bland det viktigaste som kommunerna ansvarar för. Välfärdsområdena har vården. Hur ska pengarna räcka till?
– Det är frågan. Men i utbildning och kultur får vi inte skära. Det är framtiden, säger också De Grönas Pekka Haavisto.
Pekka Haavisto, se videon här under:
Utrikesministern tyngs helt säkert av kriget i Ukraina och alla Natodebatter. Kanske en kort valturné ger annat tänka på, och man hinner träffa människor med andra slags frågor att ställa?
– Det är superskoj att träffa väljare, säger han glatt och delar ut flygblad.
I Gräsviken vid metrostationen har Sdp:s Eve Heinäluoma med stödgrupp dukat fram kaffe och kex. Jaakko, Veli, Unto, Paavo och Aulis ställer sig på avstånd från den tillfälliga valhörnan för att dela ut flygblad. Åtgången är bra.
Läs också: Nästan tusen riksdagskandidater sitter i fullmäktige i den egna kommunen
– Vi måste se till att utbildningen fungerar, säger Eve Heinäluoma – helt i linje med de andra partiernas riksdagsvalskandidater som Kommuntorget träffat.
Eve Heinäluoma, se videon (på finska) här under:
På tisdagskvällen fylls auditoriet i Sanomahuset näst intill bristningsgränsen av publik som kommit för att följa med Helsingin Sanomats debatt med partiledarna Sanna Marin (Sdp), Riikka Purra (Sannf), Petteri Orpo (Saml), Annika Saarikko (C), Maria Ohisalo (Gröna), Li Andersson (VF), Anna-Maja Henriksson (Sfp), Sari Essayah (KD) och Harry Harkimo (Rörelse Nu). Denna gång hettar det inte till så mycket, varken på scenen eller bland åhörarna – de flesta i medelåldern men också många unga är på plats, män och kvinnor.
– Partierna vill inte käbbla med varandra. Vi har olika åsikter, bara. Säger statsministern och Sdp:s ordförande Sanna Marin.
– Väljarna avgör, svarar Sannfinländarnas Riikka Purra.
Och vad säger väljarna, då? Kolla Kuntalehti (på finska) här: Ratkaiseeko äänestyspäätöksen puolue vai henkilö? Mitkä ovat tärkeimmät teemat vaaleissa? – Katso video katukyselystämme
Riksdagsvalet är söndagen den 2 april.