Böcker, tidningar, noter och datorer.  Det finns många skäl att besöka ett bibliotek.  Kommuntorget har träffat låntagare i Grankulla och frågat dem hur de vill utveckla bibliotekstjänsterna.

Sofia Wilén är också nöjd med bibliotekets webbtjänster. Foto: Axel Nurmio
Sofia Wilén är nöjd med bibliotekets webbtjänster. Foto: Axel Nurmio

Sofia Wilén använder biblioteket mest för att låna böcker och noter. Hon anser att de tjänster som biblioteket för tillfället erbjuder är tillräckliga och mycket bra.

Wilén tycker att biblioteken kunde vara placerade i samband med köpcentra, men det beror till stor del på orten.

– Det är roligare när biblioteket har en egen byggnad, säger hon.

Wilén skulle vara beredd att betala för bibliotekets tjänster, men önskar att de även i fortsättningen kunde vara gratis.

– Det skulle höja tröskeln att låna böcker. Jag skulle kanske inte spontant låna en bok om det skulle kosta, säger Wilén.

Hon tycker också att det är bra att biblioteken erbjuder bokklubbar för barn. I klubbarna blir barn bekanta med litteratur redan från en ung ålder.

Heli Suppanen kommer till biblioteket för veckotidningarna. Foto: Axel Nurmio
Heli Suppanen kommer till biblioteket för veckotidningarna. Foto: Axel Nurmio

Heli Suppanen kommer till biblioteket för att läsa tidningar i läsesalen. Hon använder också kopieringsmaskinen i biblioteket.

– Jag vet inte hur mycket jag skulle vara beredd att betala om bibliotekstjänsterna skulle vara avgiftsbelagda, säger Suppanen.

Suppanen vill också att biblioteken ska finnas i egna byggnader, eftersom det är så oroligt till exempel i köpcentra.

– Biblioteken är viktiga. Jag tänker speciellt på mina barn som använder biblioteket mycket mera än mig. De ska kunna komma hit och låna böcker också i framtiden, säger Suppanen.

Tom Falenius kommer till biblioteket i Grankulla av många olika orsaker. Enligt Falenius har biblioteket allt han behöver. Han berömmer biblioteket för dess goda service och trevliga personal.

Falenius kommer till biblioteket främst för att läsa tidningarna. Han utnyttjar även andra typer av service, still exempel datorerna. Han äger ingen dator själv.

Då biblioteket gav kunderna möjlighet att ge förslag på förbättringar av servicen föreslog Falenius ett café.

Han tycker att det är betydligt mera hemtrevligt då biblioteket finns i en separat byggnad. Han jämför Grankulla bibliotek med biblioteket i Sello i Esbo som han kallar för lagerlokal.

– Det är inte alls samma stämning i Sello. Jag kommer mycket hellre hit eftersom det helt enkelt är trevligare. Det är oroligt i ett köpcentrum, säger Falenius.

Tom Falenius är mycket nöjd med Grankulla bibliotek. Foto: Axel Nurmio
Tom Falenius är mycket nöjd med Grankulla bibliotek. Foto: Axel Nurmio

– Jag kommer hit för att låna böcker, säger Elisa Stenvall.

Stenvall tycker att biblioteket ska finnas i knutpunkter där människor annars också rör sig. Hon vill  bevara de tjänster som biblioteket erbjuder nu.

– När postkontoren dras in är det kanske en tjänst som kunde erbjudas i samband med bibliotek, funderar Stenvall.

Hon skulle till och med vara villig att betala för bibliotekets tjänster om biblioteket skulle vara hotat.

– Jag har länge funderat att hur det går att ha i gång biblioteken utan att det kostar låntagarna. Biblioteket är så viktigt för mig att jag kunde tänka mig att betala en euro per bok jag lånar, säger Stenvall.

Text: Oskar Karlsson och Axel Nurmio.

 

Läs också: ”Debatten om nedläggningshotade bibliotek är absurd”

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *