I Karleby betalar man 2016 den högsta kommunalskatten bland landskapscentra på fastlandet. En löntagarfamilj med medelstora inkomster betalar 2 568 euro mera i kommunala skatter i Karleby än i Helsingfors som har den lättaste beskattningen.

 

Uppgifterna ges i Skattebetalarnas Centralförbunds färska utredning där man jämfört kommunala skatter i fastlandets kommuner. Utredningen har gjorts av Skattebetalarnas ekonomist Leena Savolainen.

Då man ser på landskapens centralorter betalar alltså Karlebyborna mest. En familj med medelstora inkomster i Karleby betalar allt som allt 17 044 euro under 2016.  I summan ingår kommunala-, kyrko- och fastighetsskatter. Efter Karleby placerar sig Seinäjoki och Kajana som de orter där beskattningen är hårdast bland landskapens centralorter.

Lättast är beskattningen i Helsingfors, Åbo och Tammerfors.

Den största orsaken till skillnaderna är den kommunala skattesatsen. Karleby höjde i år den kommunala skattesatsen med en halv procentenhet till 21,50 procent. Helsingfors skattesats är 18,50.

-Då man jämför kommunal beskattning är det bra att komma ihåg att boendekostnaderna i Helsingfors är höga. Om beskattningen i Helsingfors vore hårdare skulle huvudstaden framstå som ännu dyrare, säger Leena Savolainen.

2016 steg den genomsnittliga kommunala skattesatsen till 19,87 procent då 45 kommuner höjde på skattesatsen.

Då man jämför endast inkomstskatten (statsbeskattningen, rundradioskatten, socialskyddsbeskattningen, kommunala och kyrkoskatten) var den hårdast beskatade kommunen 2016 Ruovesi. Där betalar en familj med medelinkomster 4732euro mera i inkomstskatter än i Grankulla med den lägsta beskattningen.Här finns skatteuppgifterna på finska

VILLE MIETTINEN

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *