Inrikesminister Petteri Orpo (Saml) säger att över 15 000 asylsökande kan komma till Finland i år om utvecklingen i juli och augusti håller i sig. Det är betydligt många fler än tidigare uppskattningar visat.

Migrationsverket kommer omedelbart att anställa 70 personer för att vara beredda på ökningen. Polisen rekryterar 50 personer.

I juli och augusti har antalet asylsökande som kommer till Finland ökat rejält. I juli kom det 1 479 asylsökande till Finland. Enligt Inrikesministeriet är det över fyra gånger så många som samma månad ifjol och

betydligt fler än vad Migrationsverket väntade sig
.

Och trenden håller i sig visar Inrikesministeriets siffror från augusti.

– Om trenden håller i sig resten av året kan det komma så många som 15 000 asylsökande till Finland år 2015, säger inrikesminister Petteri Orpo (Saml).

Enligt tidigare uppskattningar från början av sommaren skulle antalet vara betydligt mycket lägre, cirka 8 000 asylsökande väntades då komma till Finland år 2015. Men också det skulle ha varit ett rekordstort antal.

Båtarna är fulla med flyktingar från TunisienBåtarna är fulla med flyktingar från Tunisien

Många flyktingar kommer till Europa via den farliga sjövägen över Medelhavet. Petteri Opro sade på torsdagen att han inom kort själv reser till den Italienska hamnstaden Lampedusa för att bekanta sig med flyktingarbetet där.
Båtarna är fulla med flyktingar från Tunisien
Bild: FRANCO LANNINO / EPA

Fler kommer att stanna i Finland

Hittills (16.8) har 5 293 asylsökande kommit till Finland, vilket är fler än under hela fjolåret. De största grupperna har under de senaste veckorna kommit från Irak, Somalia och Afghanistan.

Runt

fyrtio procent av de som i år har ansökt om asyl
i Finland har fått stanna. Enligt Orpo kommer ett större antal asylsökande också betyda att flera personer får stanna i Finland.

– Om det kommer 15 000 asylsökande i år så betyder det en betydlig ökning i antalet som får stanna, säger Orpo.

Regeringen ska besluta om tilläggspengarna i den kommande budgetmanglingen.

”Finland klarar det här”

Inrikesministern är ändå övertygad om att Finland har resurser att klara det rekordstora antalet människor som kommer till Finland för att söka asyl i år.

Han berättar att samarbetet mellan myndigheterna och tredje sektorn fungerar bra men påminner om att hela medborgarsamhällets stöd krävs om Finland ska lyckas.

– Vi kan inte längre stänga gränserna. Vi har inga andra alternativ än att sköta ansökningarna sakligt och effektivt.

Orpo påminner också om att finländare tidigare migrerat både till Nordamerika och Sverige.

Överfulla flyktinganläggningar

Just nu finns det 21 flyktingförläggningar i landet, men det är inte tillräckligt och alla är redan så gott som fulla.

På vissa håll har tillströmningen av asylsökande till flyktingförläggningarna också skapat missnöje bland invånarna. Till exempel i Evitskog i Kyrkslätt har

asylsökande mötts av främlingsfientlighet
.

Tillfällig asylenhet i Evitskog i Kyrkslätt.Tillfällig asylenhet i Evitskog i Kyrkslätt.

Alla de 21 flyktingförläggningarna i Finland är så gott som fulla och därför öppnas flera nya inom september månad. På bilden centralen i Evitskog i Kyrkslätt.
Tillfällig asylenhet i Evitskog i Kyrkslätt.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Migrationsverket grundar nu i snabb takt 4-5 nya flyktingförläggningar.

Enligt Jorma Kuuluvainen, direktör för enheten för mottagande vid Migrationsverket, betyder det ungefär 2 000 platser och nödinkvartering. Anläggningarna ska vara i bruk senast i slutet av september.