Danmark stänger ner 38 kommuner för att begränsa spridningen av coronasmitta. De nya stränga restriktionerna införs på onsdag och gäller Köpenhamn, Odense och Århus samt ytterligare 35 kommuner i Köpenhamnsregionen och på Själland.

Coronavirusfallen ökar nu dramatiskt i Danmark. Statens Serum Institut har räknat ut att antalet nya coronafall kommer att vara uppe i 4000 per dag före julhelgen om smittspridningen fortsätter i samma takt som hittills.

Nedsträngningen i de 38 kommunerna innebär att skolelever från årskurs fem uppåt skickas hem för distansundervisning. Restauranger, caféer, simhallar och gym slår igen, liksom kulturinstitutioner så som bibliotek och museer.

Personalen i de berörda kommunerna uppmanas att arbeta på distans och invånarna uppmanas att inte gå på restaurang i grannkommuner med mindre stränga restriktioner. Restriktionerna gäller till 3 januari.

– Är smittan för hög när vi når julen kan vi mista kontrollen över smittspridningen och det får inte ske, sade statsminister Mette Frederiksen när hon i måndags informerade om de nya restriktionerna.

Den danska regeringen har även förlängt de nationella begränsningarna, bland annat förbudet att samlas i större grupper än tio personer gäller till den 28 februari 2021. Det samma gäller förbundet att sälja alkohol efter kl. 22.

På videon berättar statsministern Mette Frederiksen om de regionala begränsningarna i 38 kommuner.