De flesta tvåspråkiga kommunerna i Nyland hänvisar till bostadsbrist då Hufvudstadsbladet frågar dem om de kan ta emot flyktingar.

Många av kommunerna har tagit eller tar emot kvotflyktingar, men intresset för att öppna flyktingförläggningar är svalt, eller så hänvisar man till att beslut skall fattas senare i höst. I Kyrkslätt, som får stå värd för en flyktingförläggning från Helsingfors, är frågan känslig, säger förvaltningsdirektör Christoffer Masar till Hbl.

Teemu Haapalehto, chef för invandrarfrågor i Esbo, anser att problemet med flyktingar som fått asyl är att systemet med kommunplaceringar inte fungerar.

Flyktingar både kan och vill flytta till de stora städerna i huvudstadsregionen, och då möts de genast av problemen med bostadsbrist, vilket också gjort att kommunerna tagit förhållandevis få kvotflyktingar hittills. Helsingfors är också en av de få kommuner som erbjuder integrationstjänster också till asylsökande, när man i många andra kommuner begränsar dessa till de som fått uppehållstillstånd.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *