Har du en präktig gran från 1967 på din gård eller i din stad? När Finland fyllde 50 år planterades över 30 000 gårdsgranar i vårt land. Bredvid granplantan placerades en kopparplakett med texten: ”GÅRDSGRAN Planterad år 1967, då Finland varit självständigt i 50 år”. Känner du till en sådan gran?

Webbskolan ENO för hållbar utveckling efterlyser gårdsgranarna som finns exempelvis på kommunhusens gårdar och på skolgårdar.

Berättelser om gårdsgranar har kartlagts sedan slutet av år 2014. Hittills har ENO fått in berättelser från 94 olika orter i Finland. En av de svenska berättelserna kommer från Folke Gull  i Yttermark:

– På vår gårdsplan i Yttermark, Närpes har vi en sådan gran. Kopparplattan är också i behåll och på den står texten: ”GÅRDSGRAN Planterad år 1967, då Finland varit självständigt i 50 år” . Granen är cirka 25-27 meter hög och omkretsen vid roten är 270 cm och vid brösthöjd 2 m.

Kartläggningen av gårdsgranarna är en del av en kampanj som kring jubileumsåren för Finlands självständighet. När Finland fyller 100 år kommer finländarna att plantera miljoner jubileumsträd som en hyllning till vårt lands självständighet.

Träden  symboliserar granar, men man kan själv välja trädslag, förutsatt att arten växer naturligt hos oss.

Mera information om gårdsgranarna hittar du här.

Uppgifter och fotografier kan skickas per e-post till kotikuusi@enoprogramme.org eller delas på Facebook, facebook.com/kotikuusi1967.

Hör gärna av dig till oss på Kommuntorget om du känner till en gårdsgran från 1967. Tipsa oss här.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *