Rasmus Basilier, 27, inspirerades av andra åländska direktörer att söka jobb i Eckerö.

Basilier, som vid årsskiftet blev en av Finlands yngsta kommundirektörer, kom till Eckerö från Geta där han jobbat ett år som ekonomisekreterare. Före det vikarierade han som ekonom 
i Sund.

– Jag var tidigare företagare, men när jag började 
i Sund och såg hur kommundirektören Jens Andersén jobbade så insåg jag att det är det som jag egentligen vill göra. Samma sak var det när jag jobbade under Mathias Styrström 
i Geta. Det verkade jättespännande, intressant och utmanande.

Från Sverige till ÅA

Basilier är uppvuxen 
i Huddinge utanför Stockholm, men han har finlandssvenska rötter på sin pappas sida och har studerat fem år på Åbo Akademi.

– Ekonomin är det starkaste området, men jag har också studerat pedagogik, statsvetenskap och marknadsföring. Så jag har en ganska bred bakgrund.

Under sin första månad 
i Eckerö kommun, med ungefär 950 invånare, har det funnits en rad stora frågor att hantera. Dels en uppmärksammad situation med mobbningsfall i Eckerö skola och dels att man avslutat ett samarbete kring löneräkning och ekonomitjänster med grannkommunen Hammarland.

– Det finns ganska mycket utmaningar och saker att ta tag i. Det handlar bland annat om it, personalfrågor, arbetsfördelning liksom också byggnader som behöver tas om hand. Det finns många små men också stora saker som måste skötas.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *