Samlingspartiets ordförande frågar sig om de övriga regeringspartierna tänker fortsätta tiga.

– Jag har förstått att De gröna och Centern vill ha en grundlig utredning av Antti Rinne, men jag frågar mig om de tyst kommer att godkänna att Rinne offrade Sirpa Paatero.

Det säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo när Kommuntorget ställer några frågor på tåget från Helsingfors till Åbo.

Frågorna rör förmiddagens dramatiska timmar, när kommunminister Sirpa Paatero (SDP), med ansvar för statens ägarstyrning, beviljades avsked av statsministern efter att, enligt Rinnes utsago, inte ha gjort regeringens linje tillräckligt klar för Posten, där staten är ensam ägare.

I samma veva beskyllde Rinne trots allt Postens ledning för att ha fört regeringen bakom ljuset, vad gäller de 700 paketsortera som riskerade få ett sämre arbetsavtal. Avtalskonflikten fick en lösning tidigare i veckan när parterna kom överens, men den politiska krisen fortgår på grund av Paateros och Rinnes varierande beskrivningar av vem som visste vad och när om Postens intentioner.

Du säger alltså att Paatero offrades?

– Rinne offrade henne för att dölja sina egna misstag. Han har gjort sig till part i konflikten och det är oskäligt att göra sig av med Paatero på det här sättet, säger Orpo som understryker att misstroendet för Samlingspartiets del gäller statsminister Rinne, inte hela regeringen.

– Det verkar som att han vilselett riksdagen och det är en allvarlig sak.

Den utredning som De gröna och Centern bett om är inte tillräcklig för Samlingspartiet?

– Vi har bett om utredningar sedan i måndags men inte fått någon. Och när statsministern försökt förklara dyker nya frågor upp. Han skyller på Postens ledning, men ledningen säger att kritiken inte stämmer. I dag har han fortsatt beskylla Posten för fel, och samtidigt avskedar han Paatero.

Hur borde Paatero ha agerat enligt dig?

– Enligt den linje som regeringen kommer överens om. Hennes jobb var att informera Posten. Nu säger Posten att Paatero och hennes stab visste vad som vad i görningen, och Paatero säger att hon inte visste.

Så det handlar inte om att Paatero och regeringen, enligt er, valde fel linje vad gäller Posten?

– Regeringen ansvarar för ägarens linje. Ministern ser till att bolagen känner till och följer den linjen. Nu ser det ut som att man först gav Posten sitt stöd, sedan drog man bort stödet och nu kritiserar man bolaget. Det är linjelöst och ologiskt.

Nästa steg för Samlingspartiet är tisdagens interpellation i frågan om Posten. Fram tills dess uppmanar Orpo de övriga regeringspartierna att fundera på vilken deras roll i det hela är.

Året har varit svårt för kommunerna. Nu står vi utan en kommunminister. Har det betydelse?

– Maskineriet på ministerierna rullar på, men ett större problem är att regeringens tid går till det här när man borde lösa problem ute på arbetsmarknaden och tänka på kommunernas och Finlands sårbara situation.