Esbo stadsbibliotek är en av finalisterna i den internationella tävlingen om titeln ”Library of the Year” som delas ut på bokmässan i London. 

De två andra finalisterna är ett bibliotek i Zambien och ett i Brasilien. Vinnaren utses på bokmässan i London den 12 mars.

Stadsbiblioteket i Esbo lyfter fram sin goda nåbarhet och omfattande öppethållningstider. Systemet med meröppna bibliotek gör att besökarna kan använa biblioteket på egen hand också utanför de egentliga öppettiderna.

Nåbarheten stärks av biblioteksbussen, som också rör sig i glest befolkade områden, samt de digitala tjänsterna som kan användas när- och varsomhelst.

Jaana Tyrni som är direktör för bibliotekstjänsterna vid Esbo stadsbibliotek, lyfter fram den nya bibliotekslagen som uppmuntrar biblioteken till att vara mångsidiga, påhittiga och aktiva samhälleliga aktörer. Biblioteken förväntas inte bara främja läskulturen och medieläsfärdigheten, utan ska också utveckla kulturell och samhällelig växelverkan.

Tidigare i år valdes Esbo till Finlands bibliotekskommun i en tävling som arrangerades av Kommunförbundet. Då belönades kommunen för sitt samarbete, nya verksamhetsformer, kommuninvånarnas delaktighet och service för kunder i olika åldrar och med olika bakgrund.

Läs hela pressmeddelandet (på finska)

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *