En betydande del av landets bibliotek leds av en person som saknar de lagstadgade förutsättningarna att sköta jobbet. Det framgår av regionförvaltningsverket AVI:s utredning.  

Enligt AVI är åtta procent av bibliotekscheferna personer som inte har högre högskoleexamen, de är inte ledarskapsutbildade och de är inte trogna med bibliotekens uppgifter och verksamhet. Allt det är sådant som lagen förutsätter.

 – Biblioteken utgör en serviceform som främjar allmänbildningen, ökar välfärden och säkrar jämlik tillgång till information, skriver bibliotekschefen i Lovisa Tapio Häkkinen,  i ett blogginlägg på Kommuntorget (13.9.2019). 

Bibliotekslagen uppdaterades för sex år sedan. I och med reformen tummades det på de formella kraven: Bibliotekschefen behöver inte längre ha gått en biblioteksutbildning.

Statsrådet 10.11.2016: Bibliotekslagen förnyas – nya uppgifter är aktivt medborgarskap, demokrati och yttrandefrihet

– Då tänkte vi att det är framförallt de små biblioteken som drabbas då mängden sakkännare minskar och ledarskapet splittras, säger Jussi Näri, verksamhetsledare vid fackorganisationen för dem som arbetar som experter och som studerar i kommunbranschen, Kumula r.f.  

Han menar att hotbilden är på väg att bli verklighet: Biliotek administreras utan tillräckligt kunnande, under stress och vid sidan av alla andra arbetsuppgifter. 

En följd av olika sparåtgärder är att arbetsuppgifter slås ihop. Utmaningen är sådana jobbkombinationer. De ger sämre service och belastar personalen.

Uppgifter som kräver specialkunnande buntas utan vidare samman med krävande jobb inom administration och kultur, säger Jaakko Korpisaari, förhandlingschef vid Akavas Specialorganisationer, avtals- och förhandlingsverksamhet inom den kommunala sektorn.

– En bibliotekschef förväntas svara för marknadsföring och kommunikation, evenemangsproduktion och annat som egentligen ligger utanför biblioteksverksamheten. 

Vårens lönejusteringar i biblioteksbranschen är bra, menar Korpisaari, men inte nog för att påverka den från tidigare alltför låga lönenivån.   

– En bibliotekschef har i medeltal i lön 3 750 euro. Det är bara aningen högre än snittet i kommunbranschen som är 3 454 euro i månaden. 

Artikeln är en översättning av Kuntalehtis text: Kirjastoissa pulaa pätevistä johtajista