Maxym Kravtjuk berömmer de finländska tjänstemännen som har klivit utanför sin tjänstebeskrivning och bekvämlighetszon då enskilda kommuner har slussat hjälpförsändelser till Ukraina. Foto: Mikael Sjövall

Maxym Kravtjuk, ministerråd på Ukrainas ambassad i Helsingfors, efterlyser aktivism och passion för att förtäta samarbetet mellan ukrainska och finländska kommuner. 

– Tack för ert stöd, er solidaritet och er generositet. Ni har backat upp oss varje dag under den tid som kriget i Ukraina har pågått, säger Maxym Kravtjuk

Kravtjuk besökte Kommunmarknaden i Helsingfors på torsdagen. Enligt den ursprungliga planen skulle Ukrainas ambassadör Olga Dibrova gästa Kommunernas hus. Hon ersattes i sista minuten av Kravtjuk med motiveringen ”Ukraina är ett krigförande land. Ambassadören behövdes för andra uppdrag i dag.”  

Ett syfte med besöket var att påskynda det kommunala samarbetet med ukrainska kommuner. 

– Vi har flera finländska kommuner som har för avsikt att upprätta vänskapsavtal med ukrainska systerkommuner. Intresset är stort, säger Laura Parsama, chef för internationella ärenden vid Kommunförbundet. 

Rysslands anfallskrig i Ukraina har nu pågått i 568 dagar samtidigt som de ryska aggressionerna i landets östra delar har pågått i nio år. 

– Vi kämpar för vår överlevnad. Västvärlden har nu insett att vi har att göra med en terroriststat och att Ryssland hotar freden i hela Europa, säger Kravtjuk. 

Vädjan till kommunerna

Enligt Kravtjuk kommer Ukrainas öde att avgöras på slagfältet, inte på de diplomatiska arenorna. Ukraina riktar nu en vädjan till alla finländska kommuner att de ska göra allt de kan för att hjälpa sina ukrainska systerkommuner med förnödenheter. 

– De ukrainska kommunerna behöver framför allt medicinsk utrustning såsom första hjälpen-väskor, fältsjukhus och ambulanser för vården av sårade soldater och civila. Många civila har drabbats av ryska drönarattacker. 

Cirka 20 ukrainska soldater får för närvarande sjukhusvård i Finland, uppger Ukrainas ambassad i Helsingfors. Kravtjuk berättar att ambassaden jobbar med att sammanställa en lista på förnödenheter och materiella behov i de ukrainska kommunerna. På listan finns bland annat vattenreningsteknik och fältkök, men också bärbara datorer för skolorna. 

– Det är snart vinter. På grund av ryska bombningar är det många som saknar tillgång till elektricitet. Vi kommer att behöva utrustning för att värma upp bostäder. Om det finns kommuner som äger energibolag är all hjälp från dessa bolag välkommen. 

Lång väg till fred 

Den ukrainska motoffensiven har pågått i flera veckor. På onsdagen slog de ukrainska styrkorna till mot den ryska marinbasen på Krimhalvön. Kravtjuk upprepar den ukrainska regeringens villkor för att uppnå varaktig fred.  

– Vi måste befria alla ockuperade ukrainska områden och fördriva alla ryska soldater från vårt territorium. Ryska beslutsfattare ska åtalas för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Ryssland ska därtill betala krigsskadestånd för att finansiera återuppbyggnaden i vårt land. 

Enligt Kravtjuk är freden inte fullbordad innan Ukraina är fullvärdig medlem i Nato. Trots att mycket hänger i luften väljer han att tala om livet efter krigets slut. 

– Återuppbyggnadsarbetet kommer att kretsa kring utbildning, energi och digitala lösningar. Finland har mycket kunskap att bidra med i de sammanhangen. Jag hoppas att så många finländska bolag som möjligt deltar i återuppbyggnaden. Se till att ni är på plats då arbetet kör i gång, uppmanar Kravtjuk. 

Han berömmer de finländska tjänstemännen som har klivit utanför sin tjänstebeskrivning och bekvämlighetszon då enskilda kommuner har slussat hjälpförsändelser till Ukraina. 

– Det behövs aktivism och passion då hjälp organiseras. Vi är så oerhört tacksamma för ert stöd, säger Kravtjuk.