Senaste numret av Kommuntorget innehåller massor med aktuell och nyttig läsning.

Magasinet nummer 3 utkom lagom inför Kommunmarknaden, landets största branschevenemang. I tidningen ingår reportage från både Rävsundsbron i Pargas och Föglö på Åland. Gemensamt för orterna är pendling. Rävsundsbron handlar dessutom om också försörjningsberedskap – i Pargas finns för hela landet betydande industri och nu är bron i sådant skick att den bara måste förnyas. Det är rentav bråttom.

I artikeln om upphandling tar Marcus Floman en titt på processerna. Det gäller gemensamma pengar.

Stadsdirektören i Lovisa Jan D. Oker-Blom besökte Kommunmarknaden förra veckan bland annat för att berätta om det förestående kungliga svenska besöket i staden. Säkerhetspådraget är rigoröst samtidigt som det är just i Lovisa (och inte till exempel i Helsingfors) som det förmodligen är enklast att komma nära kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Antalet svenskspråkiga minskar men stadsdirektören i Vanda Pekka Timonen understryker att Vanda är en tvåspråkig stad. Läs mera in intervjun!

… och lite på tal om språk och särskilt med tanke på offentligt smutskastande. Kuntalehtis nya chefredaktör Jarkko Ambrusin hoppas att debatten hålls saklig och respektfull.

Kolumnister i den nya tidningen är Mikael Sjövall (frilansjournalist och Finlands Svenska Publicistförbundets ordförande), Johan Svenlin (journalist och kommunikationskoordinator vid Nykarleby stad), Laura Mäki (specialsakkunnig vid Kommunförbundets Brysselkontor) samt Marianne Pekola-Sjöblom (forskningschef vid Kommunförbundet).

Fick du inte tidningen? Du vill prenumerera? Gå då in här.