Stora rubriker men av fel anledning. Sarastia Oy som skött löneutbetalningen i Helsingfors sedan förra våren tvingas se över den egna verksamheten.

Svenska Yle rapporterar, med hänvisning till branschtidningen Tivi, att Helsingfors stad ska i fortsättningen sannolikt använda Sarastia endast som lönebetalningssystem. Ett annat IT-system tas i bruk som sköter övriga tjänster, såsom registrering av nya arbetstagare och uppföljning av arbetstid.

Sarastia Oy är mest känd för den breda allmänheten genom lönestrulet i Helsingfors.

Utredning om lönekaoset i Helsingfors: Det mesta gick fel

På onsdagen meddelade företaget att det omställningsförhandlar. Det är 130 anställda som omfattas av förhandlingarna. Omställningsförhandlingarna börjar den 25 april och de ska vara slutförda inom sex veckor.

Sarastia föddes då två aktörer på det kommunala fältet, KuntaPro och Taitoa, förenade sina krafter i maj 2019. Det är kommunerna och välfärdsområdena som äger bolaget. På Sarastias nätplats kan man läsa att bolaget omsätter 100 miljoner euro och har  250
ägare.

Enligt direktör Veli-Matti Heiskanen handlar det om att justera verksamheten då ett antal projekt och avtal tar slut. Det ska sparas pengar och göras organisationsförändringar.

– Nästa år slutförs många projekt inom de nya välfärdsområdena samtidigt som avtal med ett antal mindre kommuner upphör att gälla. Målet är bättre och smidigare kundservice.

Problemen med löneutbetalningarna i Helsingfors har kostat staden 3-4 miljoner euro extra i fjol. I år har det i Helsingfors reserverats sex miljoner euro för olika korrigerande åtgärder. Läs mera här och här.